30 Ağustos 2012 Perşembe

AJANDA

YANSIYANLAR

Kıbrıs’ın Ahşap Yüzleri Sergisi Kıbrıs’ta 7.Yaz Köy Sergisi açılıyor. Yeşilırmaklı heykel sanatçısı İsmail Işılsoy’un sergisinde “Kıbrıs’ın ahşap yüzleri” adıyla bilinegelen ahşap mask ve heykeller sergilenecek. 

1 Mayıs Mahallesi Festivali Başlıyor - Geleneksel 1 Mayıs Mahallesi Kuruluş Festivali'nin 10.'cusu, 31 Ağustos ve 1-2 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek.

Viçe Çevre Kültür ve Barış Şenliği Başlıyor Yöreye ait kültürel etkinliklerin sıklığı da unutulmaya yüz tutmuş değerlerin yeniden gün yüzüne çıkmasına yardımcı oluyor. Laz böreği, hamsili ekmeği ve daha bir sürü yöresel yemeği ile yöreye ait halk oyunları Viçe’nin yaşayan kültürüne sahip çıkıyor… 



                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

 Kıbrıs’ın Ahşap Yüzleri Sergisi 

Kıbrıs’ta 7.Yaz Köy Sergisi açılıyor. Yeşilırmaklı heykel sanatçısı İsmail Işılsoy’un sergisinde “Kıbrıs’ın ahşap yüzleri” adıyla bilinegelen ahşap mask ve heykeller sergilenecek.

Yeşilırmaklı heykel sanatçısı İsmail Işılsoy, 7. YAZ KÖY SERGİSİ’ ni açıyor.

“Kıbrıs’ın Ahşap Yüzleri” adıyla bilinegelen ahşap mask ve heykeller, “UNUTULMUŞ MANİLER” temasıyla sergilenecek.

2 Eylül Pazar günü, saat 19.00’da açılışı yapılacak olan sergide sembolik bir sahne bulunacak. Muharrem Cemoğlu, Androulla Shati ve Yusuf Nidai, Serap Kanay gibi sanatçıların yanısıra, tüm sanatseverlere açık; manilerin, şiirlerin ve türkülerin seslendirileceği bir sahne !

8 Eylül’e dek açık olacak sergi, günün her saatinde izlenebilecek…

Ecevit Cad. 12 Yeşilırmak – Güzelyurt-Kıbrıs


Toplumsol 


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              


 1 Mayıs Mahallesi Festivali Başlıyor 

Geleneksel 1 Mayıs Mahallesi Kuruluş Festivali'nin 10.'cusu, 31 Ağustos ve 1-2 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek.

10. Geleneksel 1 Mayıs Mahallesi Kuruluş Festivali, 31 Ağustos ve 1-2 Eylül günlerinde Deniz Gezmiş Parkı'nda düzenlenecek.

2 Eylül 1977'de polisin saldırısı sonucu yaşamını yitiren 10 kişinin anılacağı festivalde, AKP'nin yıkım politikalarından, emperyalist saldırganlığa ve asimilasyona kadar bir çok konuda panel ve forum düzenlenecek. 3 gün sürecek olan festivalin akşam programlarında ise Kutup Yıldızı'ndan, Pınar Aydınlar'a, Burhan Berken'den Erdoğan Emire kadar çok sayıda sanatçı konser verecek.


Mahallenin Kuruluşu
Adı sonradan "Mustafa Kemal Mahallesi" olarak değiştirilen 1 Mayıs Mahallesi'nin tarihi, 34 yıl öncesine dayanıyor.

1970'li yıllarda bölgedeki taş ocağında çalışan işçiler mahalleye yerleşmeye başladı. Ancak arazi mafyaları da bölgeyi boş bırakmadı.

O yıllarda gecekondu sorununa eğilen sol örgütler, 1 Mayıs Mahallesi'ne de gelerek, hem arazi mafyasına hem de belediyenin yıkımlarına karşı mücadele ediyordu. Bu mücadeleye halkın da katılmasıyla bir komite kuruldu. Böylece mahallenin altyapı ve gecekondu yapım işleri bu komite tarafından yürütülmeye başladı. Resmi olarak var olmayan bu mahalleye, komite tarafından 1 Mayıs Mahallesi ismi verildi.

1 Mayıs Mahallesi'nin sakinleri, 2 Eylül 1977 sabahı dozerlerin gürültüleriyle uyandı. Polisler eşliğinde gelen yıkım ekipleri, halkın direnişi ile karşılaşırken, polisin saldırısı sert oldu. Halkın üzerine ateş açan polisler, 10 kişiyi öldürdü.

Mahalleli, bu büyük yıkımdan sonra da yılmadı ve evlerini tekrar yaptı. Sol örgütlerin etkin olduğu mahalle, 12 Eylül darbesinin ardından yasal statüye kavuşturuldu ve ismi Mustafa Kemal Mahallesi olarak değiştirildi. Ancak hala 1 Mayıs Mahallesi olarak kullanılıyor.

İlk Festival 2003'de
Kanlı yıkımın olduğu 2 Eylül 1977, halk tarafından mahallenin kuruluşu olarak kabul ediliyor. O gün yaşamını yitirenler, her yıl bir festivalle anılıyor. İlki 2003 yılında düzenlenen festival, ayrıca yozlaşmaya ve çeteleşmeye karşı mücadelenin bir aracı olarak örgütleniyor.

1 Mayıs Mahalesi Kuruluş Festivali, bu yıl 31 Ağustos ve 1-2 Eylül tarihlerinde Deniz Gezmiş Parkı'nda düzenlenecek. Festivali, Demokratik Halklar Federasyonu (DHF), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), KÖZ, TKP, 2 Eylül Kültür Derneği, Anadolu Yakası Dersimliler Derneği, Mayısta Yaşam Kooperatifi, Site- Esenevler Mahalleleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ve 1 Mayıs Mahallesi Yıkımlara Karşı Mücadele Platformu düzenliyor.

10. Yıl Programı
Bu yıl, "Emperyalist saldırganlığa, yıkımlara ve asimilasyona karşı 77 ruhuyla emek ve özgürlüğümüzü sahipleniyoruz" şiarıyla düzenlenecek olan festivalin ilk günün, "AKP İktidarı Ekonomi Politikaları ve Halkların Demokratik Mücadelesi" konulu forum düzenlenecek. Ana başlık altında "Ezilen inançlar: Alevilik, Kadına yönelik şiddet, Çalışma alanına yönelik saldırılar, Dereleri hapseden HES'ler, Eğitim sistemindeki dönüşüm" başlıklarında sunum ve tartışmalar yapılacak.

İlk gün, Grup Emeğe Ezgi, Taylan Yıldız, Grup İsyan Ateşi, Mehmet Ekici ve Pınar Aydınlar'ın konseri ile sona erecek.

Festival'in ikinci gününde, "Kentsel Dönüşüm ve Yıkımlar" konulu panel düzenlenecek. Ardından ise Grup Kutup Yıldızı, Rabzan Belegat, Cihan Çelik, Grup Abdal ve Burhan Berken sahne alacak.

Festivalin son günü olan 2 Eylül'de, her yıl olduğu gibi geleneksel yürüyüş yapılacak. 1 Mayıs halkı Cennet Düğün Salonu önünde toplanarak, 1977'de polis tarafından vurularak öldürülen 10 kişinin yaşamını yitirdiği yere yürüyecek, karanfil bırakacak.

Program, "Ortadoğu'daki Genel Siyasi Durum" başlıklı panel ile devam edecek. Festival, Grup İklim, MKM Müzik Grubu, Doğan Çelik, Erdoğan Emir'in konserleri ve YÇKM Halk Oyunları'nın gösterisi ile son bulacak.


Etkin Haber Ajansı


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

 Viçe Çevre Kültür ve Barış Şenliği Başlıyor 

Gerek bu kültürüyle gerek coğrafyasıyla denizi, deresi gibi direnen, hırçın ve bir o kadar da coşkulu. Burada en asi bölgelerden biri var ki o da bir zamanlar Artvin'e bağlı şimdi ise Rize’nin ilçesi olan Viçe, Türkçeleşmiş adıyla Fındıklı.

Zengin bir coğrafyanın yanında Lazları ve Hemşinlileri bir arada barındıran Viçe, geleneğini, kültürünü, geçmişini bu güne taşımayı hedefliyor. Barış ile dayanışma ile yöresini sahipleniyor.

Geleneğinin bir parçası olan imece dayanışmasıyla çıkılan bu yolda yerli halktan oluşan Viçe Platformu Dünya Barış Günüyle derelerinin sesine ses katıyor, geleneklerini yeniden canlandırıyor geçmişin insanına hatıralarını yâd ettiriyor, gelecek nesillere renkli bir kültür rehberi oluyor. Müziğiyle, yöresel yemekleriyle, başka bir dünya yolunda yürüyen panelistleriyle düzenlenen çevre, kültür ve barış şenliği geçmişin kokusunda geleceğin, gökkuşağı tadında umudu oluyor. 

Karadeniz'in Küçük İlçesinde Umut Büyüyor
Uzunca bir süredir özellikle AKP İktidarıyla birlikte Doğu Karadeniz bölgesinde hayata geçirilmeye çalışılan Hidroelektrik Santral (HES) projeleri ve genel olarak ülke ve dünya gündeminde yaşanan gerilimler, savaş çığlıkları, ölümler bir anlamda Çevre, Kültür ve Barış Şenliği ile birlikte topyekûn ele alınıyor ve sorgulanıyor. AKP'nin doğayı yağmalayan enerji politikalarına ve toplumsal hayatta dayatılan gerici uygulamalara karşı, "Çevre Kültür ve Barış Şenliği" Karadeniz’in bu küçük ilçesine umut veriyor. 

Siyasetin güncel sorunlarına alternatif çözümler üretmesi noktasında ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş, Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Gazeteci Yazar Erdoğan Aydın, Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu gibi politikacılar, akademisyenlerle gerçekleştirilecek olan paneller ve forumlar halkın yaşadığı sorunların sebeplerini sorguluyor...

Laz Böreğinden Hamsili Ekmeğine…
İki günlük şenlik süresince yöreye ait kültürel kodların, güncel siyasete dair forum ve panellerin çok kıymetli akademisyenler ile birlikte işlenmesinin yanında gün içerisinde hayatın kalbinin attığı sokaklarda kültürel sanatsal etkinlerin var olduğu bir organizasyon. Yöreye ait yemekler tam bir imece kültürüyle hazırlanırken; sokak ortasında halka açık bir şekilde sunulması paylaşmanın vücut bulduğu bir etkinlik olarak göz önünde duruyor.

Yöreye ait kültürel etkinliklerin sıklığı da unutulmaya yüz tutmuş değerlerin yeniden gün yüzüne çıkmasına yardımcı oluyor. Laz böreği, hamsili ekmeği ve daha bir sürü yöresel yemeği ile yöreye ait halk oyunları Viçe’nin yaşayan kültürüne sahip çıkıyor…




Muhalefet.org



                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

'Senin Ailen Bir Yalan Yavrum'

Karikatürist Bahadır Baruter, Senin Ailen Bir Yalan Yavrum başlıklı sergisinde dijital resim ve videoları ile bambaşka bir yönünü ortaya cıkarıyor.

Karikatürist Bahadır Baruter'in, x-ist’teki Senin Ailen Bir Yalan Yavrum başlıklı sergisi 13 Eylül-13 Ekim tarihleri arasında görülebilir.

Mizahi bakış açısı ve ironik yaklaşımını resimlerinde de sürdüren sanatçı, toplumun en gizli tabularından biri olan aile kavramını gösterilmeyen gerçekleri ile ele alarak seyirciyi kendiyle yüzleştiriyor.

Bahadır’a göre yalnızlığın kendine bahane edindiği en makbul kılıf ailedir. Aile, bireylerin ancak bir arada varolabileceği inancıyla inşa edilmiş, yanıltıcı bir mutluluk kaynağıdır.

Etrafın algısına yansıtılan olumlu imajların aksine mecburi ilişkiler, zoraki gülümsemelerle insanı esir edebilir. Organik bağlar tutundukça kopar, birlik uğruna bireyi yok eder. Baruter, karşı duruş sergilediği aile kavramını farklı üslupları birleştirerek resmediyor.

Aslında her resim kara mizahla harmanlanmış gündelik bir sahnedir. Beklenilenin aksine mutlu aile sofraları, kucaklanan çocuklar yoktur bu sergide. “Senin ailen bir yalan” derken de Baruter, aslında kendi yalanımızı ortaya çıkarmayı hedefler, aile tablolarını sahtelikten arındırarak yeniden yaratır; izleyiciyi bir kez de duruma dışarıdan değil içeriden bakmaya çağırır. Sıcak, sevecen ve güvenli görünen anların gerçekliğini sorgular, doğal olanı arar. Amacı kendi doğrusunu kabul ettirmek değil, kabul görenin sorunlarını su yüzüne çıkarmaktır.


Ntvmsnbc



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder