1 Aralık 2012 Cumartesi

GEZİCİ FESTİVAL'İN PROGRAMI BELLİ OLDU

30 Kasım-6 Aralık'ta Ankara'da, 7-10 Aralık tarihleri arasında ise Sinop'ta gerçekleşecek olan 18. Gezici Festival'in programı belli oldu.

Ankara Sinemacılar derneğinin düzenlediği, Birgün gazetesinin de sponsorları arasında bulunduğu Gezici Festival kapıda. “Düzeni sorguluyoruz” teması altında verdiği belgesel filmlerden, Dünya sinemasına, yerli ve politik filmlerden, Çocuk filmlerine bir dizi kaygı ve çabayla örülen festival bu sene de pek çok önemli yönetmenin filmini bizlere ulaştırıyor. 

Festival’in Üretim hatası bölümünde uzun metrajlı belgesellerin öncesinde birer kısa film izletilecek. Yönetmen Carmen Losmann, ilk uzun metrajlı belgeseli “Öğün, Çalış, Güven”de Almanya’nın büyük şirketlerindeki değişim ve insan yönetimini ele alıyor. Temelde vurmak istediği, “Kültürel dönüşüm” ve “çalışan yönetimi” öncesinde gösterilecek olan “ Makine Adam” da ise Bangladeşteki fiziksel koşulları ağır, işlerde çalışan işçiler anlatılacak.

Üretim hatası bölümünün dışında Michael Haneke’nin Cannes’den ödülle dönen son filmi “aşk”tan göçmen işçileri baba ve kızları ilişkisi üzerinden anlatan, İspanyol yönetmen Antonio Mendez'in ilk uzun metraj filmi ‘Orada Burada’ya ve Sırbistan’da yaşayan eşcinsellerin kendilerini ifade biçimlerini komediyi tercih ederek açıklayan yönetmen Srdan Dragojevic’in “Onur Yürüşü” filmine kadar pek çok önemli film gösterilecek.

Festivalin Türkiye Sineması 2012 bölümünde ise ulusal ve uluslararası festival ve yarışmalar da ödül alan yönetmenlerin filmleri de gösterilecek. Adana, Moskova, Tokyo ve Abu Dabi’den ödüllerle dönen Yeşim Ustaoğlu’nun Araf’ı, Babamın Sesi( Orhan Eskiköy, Zeynel Doğan) Yeraltı (Zeki Demirkubuz) yanı sıra genç yönetmen Ali Aydın'ın Venedik Film Festivali'nde Genç Aslan Ödülü'nü aldığı filmi Küf de yeniden izleyiciyle buluşacak.

Festivalin Hollanda bölümde çocuk seyircilere Hollandalı yönetmenler Frodo Kuipers ve Arjan Wilschut'un canlandırmalarından oluşan bir seçki sunulacak. Aynı zamanda çocuklara yönelik Canlandırma Atölyesi'de festivalin programında yer alıyor.

Gezici Kitaplıkta ise bu yıl festival okuyucularıyla buluşturacağı kitabında teknolojinin toplumsal deneyime ve yaratıcı endüstrilere etkisini sorguluyor. “Devrim yahut Vasat” sanatın edebiyatın, medyanın teknolojiyle ilişkisi ve bunun yol açtığı kültürel dönüşümleri de izliyor.

Ayrıntılı program için;



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder