1 Aralık 2012 Cumartesi

1. ULUSLARARASI İZMİR TİYATRO FESTİVALİ

Uzun süredir bir eksiklik vardı İzmir'de. Bu eksiklik kapsamlı bir tiyatro festivalinin olmayışı olarak da lanse edilebilir, derinleştirilerek antik çağlardan beri kültürün, sanatın her türlüsüne sahiplik etmiş adeta kendisi tiyatro sahnesi olmuş İzmir'in -kapsamlı ve yaygın- tiyatro oyunlarından yoksun olması olarak da ifade edilebilir. Her halükarda artık bu açık dolacak. Toplumsal Araştırmalar, Kültür ve Sanat için Vakıf (TAKSAV) İzmir Şubesi 17 yıldır ANKARA'da düzenlediği tiyatro festivalinin birikimini İzmir'e aktararak, sonunda İzmir'e yakışan ve İzmir'in hakettiği bir tiyatro festivalini yaratmaya girişti. Ne diyelim 'Daha iyi bir dünya için tiyatro!'.

KALDIRIM



1. Uluslararası İzmir Tiyatro Festival'i Basın Bülteninden;


İZMİR’in GENLERİNDE olan TİYATRO, FESTİVALE DÖNÜŞÜYOR..

ASIRLARDIR TİYATROYU YAŞAYAN ve YAŞATAN KENT İZMİR’de,

ULUSLARARASI İZMİR TİYATRO FESTİVALİ BAŞLIYOR…

Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin VAKIF (TAKSAV) tarih boyunca “tiyatrolar kenti” olarak bilinen, asırlardır tiyatroyu yaşayan ve yaşatan kentimiz İzmir’de, tiyatro ışığını yeniden canlandırmak için, 17 yıldır Ankara’da gerçekleştirdiği Tiyatro Festivali deneyimini İzmir’e taşıyor.

Yıllara dayanan Ankara deneyiminden süzdüklerimizi, İzmir’in yerel değerleri ile birleştirip, sizlerin de katkılarıyla biçimlendirerek, Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali’nin ilkini 7-17 ARALIK 2012 tarihleri arasında gerçekleştireceğiz. Kadifekale’deki gecekondular arasına sıkışıp kalan 16 bin kişilik Antik Roma Tiyatrosu’nun gün yüzüne çıkarılması için yapılan çalışmalarda büyük adımların atıldığı bu dönemde, İzmir’in genlerinde olan tiyatro sanatını yeniden canlandırmak ve geçmişte olduğu gibi uluslararası düzeye taşımak hedef olarak önümüzde durmaktadır.

FESTİVAL KAPSAMINDA 30 OYUN SEYREDİLEBİLECEK…

Eylül ayı içinde çağrısı gerçekleştirilen Festivale 100’e yakın tiyatro başvuda bulundu. Yapılan değerlendirmelerde; şehir tiyatrolarından, Üniversite topluluklarına, özel tiyatrolardan, amatör topluluklara, çocuk tiyatrosundan, deneysel arayışlara kadar tiyatro yelpazesinin tüm renklerini buluşturacak bir zemin kurgulanmaya çalışıldı. Sonuç olarak ilk Festivalimize 28 topluluğun katılması uygun görüldü. 2’si yabancı, 3’si Üniversite, 4’ü Belediye, 19’da Özel ve amatör tiyatro Festivalin ilk konukları olacak. Oyunlar arasında dans tiyatrosu, çocuk ve sokak tiyatrosundan örnekler sergilenecek.

Festival oyunları İzmir’de değişik salonlarda ; DEVLET TİYATROSU Karşıyaka Ragıp Haykır Sahnesi, DEVLET TİYATROSU Konak Melek Öktem Sahnesi, DEVLET TİYATROSU Konak Sahnesi, KONAK BELEDİYESİ Selahattin Akçiçek Sahnesi, MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI Tepe Kule Anadolu Salonu, GAZİEMİR BELEDİYESİ Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek. Bilet Fiyatları 10 ,-Tl ile 30,- TL arasında değişecektir.

FESTİVAL ONUR ÖDÜLÜ Turgay TANÜLKÜ’ye, EMEK ÖDÜLÜ de Prof.Dr. Bozkurt KURUÇ’a VERİLECEK…

Ankara festivalinin bir geleneği olan Onur ve Emek ödülleri dağıtımı İzmir Festivalinde de programa alındı. Seçici Kurul tarafından ilk Festivalin Onur Ödülünün; yıllarını ötekileri tiyatro ile buluşturmaya vermiş, oyuncu, eğitmen Turgay Tanülkü’ye, Emek Ödülünün ise 50 yılı aşkın süredir tiyatro dünyamıza emek veren Prof. Bozkurt Kuruç’a verilmesi uygun görüldü.

FESTİVAL HİÇ TİYATROYA GİTMEMİŞLERİ, TİYATRO İLE TANIŞTIRACAK…

Festival kapsamında “Sosyal Sorumluluk Projesi” olarak daha önce hiç tiyatroya gitmemiş bireyleri tiyatroyla tanıştırma sorumluluğunu da üstleneceğiz. Bu amaçla, önümüzdeki 5 yılda İzmir’de 5 bin hiç tiyatroya gitmemiş kişiyi, bu sanat dalı ile tanıştırmayı hedeflemekteyiz. Bu projemizle onları yerel yönetimlerin katkılarıyla ücretsiz olarak tiyatro salonlarımızda konuk etmeyi planlıyoruz.

NEDEN FESTİVAL ? 

Her türden kültürel ve sanatsal etkinliğin bir arada ve iç içe yaşandığı, herkesin kaygısızca katılıp izleyebildiği, hayatın kendisinin yaşandığı, yaratıcı-üretici özelliklerin geliştirildiği festivaller, gerek ulusal gerekse uluslararası toplumsal ilişkiler açısından büyük önem taşımaktadır.

Şenlikler, festivaller yüzyıllardır toplumun çeşitli kesimlerini bir araya getiren yaşam, paylaşım ve dayanışma alanları olmuştur. Bu açıdan bakıldığında festivaller her bakımdan toplumun canlanmasının ve olağan yaşam içinde pek alışkın olmadığımız coşku ve dayanışma duygularını harekete geçirebilecek gücün kaynağı işlevini üstlenmiştir.

İzmir Tiyatro Festivali zamanla farklı kültür ve ülkeler arasında; sanatsal anlamdaki kesişme, benzerlik ve ayrılıkların altını çizmek, karşılıklı etkileşim ve paylaşımları artırmak, halkların dostluklarını pekiştirmek, kültürel dayanışmayı kurgulamak amacını sürekli gözetecek bir yapılanmada şekillenecektir.

Toplumlarla sanat arasındaki bağın kopukluğu çağdaş, yaşanılabilir bir dünyaya yönelik beklentileri boşa çıkarıcı gelişmelere yol açmakta, yaratıcı, özgür düşüncenin gelişmesini engellemektedir. Bu kopukluğun yaşanmaması için özellikle Şirket ve kurumların sanata destek vermeleri ve bu tür organizasyonları desteklemeleri beklenmektedir. Bu nedenledir ki destekçilerimize katkılarından ve yanımızda olduklarından dolayı teşekkür ediyoruz.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder