21 Kasım 2012 Çarşamba

İZMİR TİYATRO FESTİVALİ YAKLAŞIYOR!

Özel ve amatör tiyatroları desteklemek, sorunlarını kamuoyuna yansıtmak, alternatif tiyatro anlayışlarını geliştirmek, izleyiciyi tiyatro sanatıyla buluşturmak amacıyla, ulusal ve uluslararası toplulukların katılımıyla, 1996 yılından bu yana Uluslararası Ankara Tiyatro Festivalini gerçekleştiren TAKSAV bu düşüncelerden yola çıkarak İzmir’i de bir “Kültür Kenti”ne dönüştürmek amacı ile “Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali”ni gerçekleştirecek.

İnsanlığın gittikçe yalnızlaştırıldığı, sadece tüketimin pompalandığı dünyada örnek bir yaşam biçimine katkıda bulunmak amacı kurulan TAKSAV; 17 yıldır Ankara’da düzenlenen tiyatro festivalini bu yıl İzmir’e taşıyor. Bugün toplumların yaşam anlayışını oluşturan, onların hangi kültürel kalıplar içerisinde yaşayacağını ve nasıl hareket edeceklerini belirleyen şey, içselleştirebildikleri kültürleridir. Sanat, bu kültüre katkıda bulunan, bireyi ve toplumu çağdaş bir dünyaya yönlendiren önemli bir varoluştur.

TOPLUMU ŞEKİLLENDİREN ANLAYIŞLAR
Yeni anlayışlar, çağdaş düşünceler topluma en güçlü ve kalıcı biçimde sanat yoluyla ulaşmaktadır. Şenlikler, festivaller yüzyıllardır toplumun çeşitli kesimlerini bir araya getiren yaşam, paylaşım ve dayanışma alanları olmuştur. Bu açıdan bakıldığında festivaller her bakımdan toplumun canlanmasının ve olağan yaşam içinde pek yaşamaya alışkın olmadığımız coşku ve dayanışma duygularını harekete geçirebilecek gücün kaynağı olmuştur. Her türden kültürel ve sanatsal etkinliğin bir arada ve iç içe yaşandığı, herkesin kaygısızca katılıp izleyebildiği, hayatın kendisinin yaşandığı, yaratıcı-üretici özelliklerin geliştirildiği festivaller, gerek ulusal gerekse uluslararası toplumsal ilişkiler açısından büyük önem taşımaktadır. Toplumlarla sanat arasındaki bağın kopukluğu çağdaş, yaşanılabilir bir dünyaya yönelik beklentileri boşa çıkarıcı gelişmelere yol açmakta, yaratıcı, özgür düşüncenin gelişmesini engellemektedir. Bu kopukluğun yaşanmaması için özellikle sivil toplum kurumlarının sanata destek vermeleri, bu tür organizasyonları desteklemeleri gerekmektedir. TAKSAV “Başka bir dünya” kurulabileceği inancını taşıyan bilim insanları, aydın, sanatçı, işçi, memur, işsiz, öğrenciler ve yaşamın her alanından katılan insanlar tarafından 1993 yılında kuruldu.

TAKSAV'IN KURULUŞUNDAKİ İSİMLER
TAKSAV’ın kurucuları arasında Oğuzhan Müftüoğlu, Can Yücel, Rıfat Ilgaz, Emil Galip Sandalcı, Baskın Oran, Fikret Başkaya, Korkut Boratav, Halit Çelenk, Ali Asker, Halil Ergün, Aytaç Armaz, Erbil Tuşalp, Gençay Gürsoy, Haluk Gerger, Hayri Kozanoğlu ve daha birçok isim yer aldı. Vakfın amacı, toplumsal, kültürel yaşamın gelişimine bilimsel, özgürlükçü ve demokratik bir anlayışla katkıda bulunmak, yaratıcı ve araştırıcı düşüncelerin gelişimine yardımcı olmaktır.


BirGün


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder