26 Kasım 2012 Pazartesi

DEVLET ERKANININ KÜRTÇE TİYATROYU KEŞFİ!

TAKSAV, 17 yıldır Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali’ni hayata geçiriyor. Bugüne kadar yüz binlerce tiyatro izleyicisini sahnelere taşıyan festival, bugün başka türlü bir ilgi ile karşılaşıyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nun Kürtçe sahnelediği Hamlet, deyim yerindeyse Ankara siyasetini salona taşıyor.

Anadilde eğitim, anadilde savunma, iki dilli yaşam Türkiye’nin bugün en çok konuştuğu konular. Bugün Ankara’da Şinasi Sahnesi’nde izleyicilerle buluşacak Hamlet oyunu Kürtçe. Birçok dilde sahnelen başyapıt bu kez Kürtçe merhaba diyecek.


Türkiye’nin siyasal gündeminde ana dil tartışması yoğun olunca 17. Ankara tiyatro Festivali’nin kapanış oyunlarından biri olan Hamlet’e de siyasetçilerin ilgisi yoğun oldu. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Çalışma Bakanı Faruk Çelik, Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak ve CHP Genel Başkanyardımcısı Sezgin Tanrıkulu şimdiden oyuna katılacaklarını bildirmişler. 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’da davet edilenler arasında.

Festivalin İlk Kürtçe Oyunu Değil
Ankara Tiyatro Festivali’nde ilk kez bir Kürtçe oyun oynanmıyor. Daha önceki yıllarda da Kürtçe oyunlar sahne almış. Festival Yönetmeni Yener Aksu TAKSAV olarak Ankara Uluslararası Tiyatro Festivali olarak daha öncede defalarca Kürtçe oyunlara yer verdiklerini söyledi. Aksu,” İlk Kürtçe oyunu ‘güvenliğinizi sağlayamayız’ uyarıları arasında sahneye koymuştuk. Biliyoruz ki o günkü zorluklar karşısında durabildiğimiz için bugünkü bu ilgiyi ve güzelliği ortaya çıkarabildik” dedi.

Hebûn An Nebûn
Türkiye’nin uzun yıllardır büyük acılar yaşadığını ve hala daha yaşamaya devam ettiğini söyleyen Festival Yönetmeni Yener Aksu, “Herkes kendi diliyle ve aynı zamanda kendi sesiyle konuşabildiğinde ancak özgürlüklerden söz edebiliriz. İşte Kürtlerin ve bütün halkın da hem kendi diliyle hem kendi sesiyle katıldığı bir arada yaşamın mutluluğuna özlemimiz ve hasretimiz büyüktür” dedi.
Bugün sahnelenecek oyunun halkların bir arada yaşama bağına katkı sunmasını istediklerini söyleyen Yener Aksu, “Bir halkın diliyle özgürlüğü arasındaki bağın en güzel ifadelerinden birisi bugün ki oyunun başladığı an olmalı; 'Hebûn an nebûn' yani olmak ya da olmamak! İşte hakikaten bütün mesele bu! Aynı toprağı iki ayrı dilde yurt diyenlerin ortak geleceği için bütün dillerden ve bütün dillerin bir aradalığından yeni bir dili, kardeşliğin ve bir arada yaşamın dilini inşa etmek için hep birlikte daha büyük bir çaba içinde olmalıyız” diye konuştu.

Hamlet - Diyarbakır Şehir Tiyatrosu – Teather RAST – Diyarbakır/Hollanda
(Kürtçe Oyun-Türkçe Üst Yazılı) (Tragedya)

Tarih: 26 KASIM 2012 PAZARTESİ
Yer: DT Şinasi Sahnesi
Saat: 20:00

Yönetmen: Celil Toksöz
Yazarı: William Shakespeare
Çeviren: Kawa Nemir
Dramaturgi: Rüknettin Gün
Koreograf: Serhat Kural
Oyuncu Kadrosu: Yavuz Akkuzu, Özcan Ateş, Elvan Koçer, Leyla Batgi, M. Emin Yalçınkaya, Vural Tantekin, Mesut Erenci, Kawa Nemir
Ses Sanatçıları: Ali Tekbaş, Gülseven Medar, Rojda Şenses
Müzisyenler: Abdullah Karakaş, İbrahim Zencirci, Bilal Kaplan, Kıvanç Bulutoğlu.

Oyunun Konusu: Hamlet’in hikayesi kıskançlık, aşk, intikam ve kimlik için dövüşmek gibi evrensel konular etrafında döner. Tiyatro prodüksiyonlarının büyük bir çoğunluğu Hamlet’i Dengbêj geleneğinde gösterir: doğuya ait bir çeşit sözlü ve şarkılı hikaye-anlatımı. Hamlet uyarlamasında iki dengbêj başrol oynamakta ve Kürt oyuncular, şarkıcılar ve orkestra arasındaki bağlantıyı şekillendirmektedir. Seyirciler özel şarkılardan ve nefes kesen canlı müzikten oluşan gerçek bir gösterime tanıklık edecektir. Def ve davul(perküsyon), zurna, saz, banço ve keman gibi geleneksel enstrümanlar eşliğinde canlı müzikle Dünyaca ünlü Shakespeare’in Hamlet’inin Kürtçe versiyonunu izleyecektir.


muhalefet.org


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder