18 Eylül 2012 Salı

GÖZE ÇARPANLAR

NELER VAR?

Bülent Ortaçgil, Sağlıkta Şiddete Karşı Ses Verecek!

Müzik Paylaşana 50 Bin Lira Ceza

Savaş Baba Oyunu İnternette Yayında

Hrant Dink Ödülü İsmail Beşikçi'ye

Fatih Akın: Tüm savaşları kaybetmedik

‘Grup Yorum Halktır Susturulamaz’

Adana Arkeoloji Müzesi'nde Tarihi Eser Katliamı

Erol Günaydın Yoğun Bakımda

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

 Bülent Ortaçgil, Sağlıkta Şiddete Karşı Ses Verecek! 

“Tüm meslektaşlarımızı konserin gerçekleştirileceği 24 Eylül Pazartesi günü bu anlamlı etkinliğe katılmaya, duyurusunu yaygınlaştırmaya çağırıyoruz.”

İstanbul Tabip Odası Dr. Ersin Arslan’ın ailesiyle dayanışmak, “Sağlıkta Şiddete Dur” demek için Harbiye Açıkhava Tiyatrosu’nda bir Dayanışma Konseri gerçekleştiriyor. Konserden elde edilecek tüm gelir oğullarını genç yaşta kaybeden Dr. Ersin Arslan’ın ailesine aktarılacak.

İstanbul Tabip Odası, Gaziantep’te görev yaparken taammüden bir cinayetle, yaşamdan ve sevdiklerinden koparılan Dr. Ersin Arslan'ın anısını yaşatmak, ailesiyle dayanışmak, sağlıkta şiddete karşı ses vermek için dayanışma konseri düzenledi.

Harbiye Açıkhava Tiyatrosu’nda 24 Eylül Pazartesi günü saat: 20.30'da gerçekleştirilecek konserde Bülent Ortaçgil 40 kişilik bir senfoni orkestrasıyla sahne alacak. Konserden elde edilecek tüm gelir oğullarını genç yaşta kaybeden Dr. Ersin Arslan’ın ailesine aktarılacak.

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu konuyla ilgili bir basın açıklaması yaparak, "Unutmamak, unutturmamak için, şiddete karşı güçlü bir ses vermek için, sevgili Dr. Ersin Arslan’ın anısını yaşatmak, ailesiyle dayanışmak için el ele veriyoruz" dedi.

Açıklama şöyle: "Hekimlere yönelik sözlü ve fiziki şiddet adeta gündelik hayatımızın bir parçası haline getirildi. Zorlu koşullar altında ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalışan biz hekimler sağlıkta yaşanan sorunların sorumlusu olarak gösterildikçe, mesleğimiz itibarsızlaştırıldıkça şiddetin de sıklığı ve dozu arttı. Tüm uyarılarımıza, taleplerimize rağmen korkulan oldu ve Gaziantep’te görev yapmakta olan gencecik bir meslektaşımız; Dr. Ersin Arslan taammüden bir cinayetle, yaşamdan ve sevdiklerinden koparıldı.

Her birimiz onda bir parça kendimizi bulduk, hepimiz içimizde O’nu ve acısını hissettik, hep birlikte bir isyan duygusuyla, kızgınlıkla, üzüntüyle kendimizi ifade ettik. “Sağlıkta Şiddet Son Bulsun” diyerek sokaklara, caddelere taştık.

O günlerde bir de söz verdik kendimize ve meslektaşlarımıza “Unutmayacağız, Unutturmayacağız! Sağlıkta Şiddete Karşı Taleplerimizin Takipçisi Olacağız” dedik.

O gün verdiğimiz bu sözün bir gereği olarak, Dr. Ersin Arslan’ın ailesiyle dayanışmak, “Sağlıkta Şiddete Dur” demek için Harbiye Açıkhava Tiyatrosu’nda bir Dayanışma Konseri gerçekleştiriyoruz. Değerli sanatçımız Bülent Ortaçgil’in 40 kişilik bir senfoni orkestrasıyla sahne alacağı konserden elde edilecek tüm gelir oğullarını genç yaşta kaybeden Dr. Ersin Arslan’ın ailesine aktarılacak.

Yaklaşık iki ay önce TTB tarafından başlatılan; Dr. Ersin Arslan anısına ailesi ile dayanışma-bağış kampanyasından haberdar olmayan ya da bağış yapma kanalı bulamayan tüm duyarlı meslektaşlarımızın bu etkinlikte alacakları-aldıracakları bilet/biletlerle bağış gerçekleştirmiş olacaklarını hatırlatmak, 24 Eylül Pazartesi günü Harbiye Açıkhava Tiyatrosu’nda sağlıkta şiddete karşı hekimlerin anlamlı duruşunu hep birlikte sergilemek istiyoruz.

Tüm meslektaşlarımızı konserin gerçekleştirileceği 24 Eylül Pazartesi günü bu anlamlı etkinliğe katılmaya, duyurusunu yaygınlaştırmaya çağırıyoruz.

Unutmamak, unutturmamak için, şiddete karşı güçlü bir ses vermek için, sevgili Dr. Ersin Arslan’ın anısını yaşatmak, ailesiyle dayanışmak için el ele veriyoruz."

Dayanışma konserinin biletleri, İstanbul Tabip Odası Cağaloğlu ve Kadıköy Büroları’ndan ve Biletix gişelerinden temin edilebiliyor.


(BirGün)


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

 Müzik Paylaşana 50 Bin Lira Ceza 

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yenilenen “Fikir ve Sanat Eserleri Kanun Tasarısı” yürürlüğe girdiğinde, facebook, twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinden müzik, film, e-kitap ve makale paylaşmanın cezası artacak.

Yeni düzenlemenin Fransa ve ABD’de iyi sonuçlar verdiğini söyleyen Kültür Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürü Doç. Dr. Abdurrahman Çelik, "Facebook, twitter gibi sosyal paylaşım ağlarıyla film, e-kitap, makale, müzik paylaşımında bulanan ya da bir kişinin paylaşımını alıp tekrar paylaşan kişiler ilk önce uyarılacak. Kişi üç kez uyarıldıktan sonra paylaşıma devam ediyorsa bin ile 50 bin TL arasında ceza ödeyecek" dedi.

Çelik şöyle devam etti: “Tasarı için yeni bir sistem de oluşturuldu. Meslek birliklerinin oluşturduğu veri tabanlarının bulunacağı sistemde, her bir eser içinde de özel bir kod olacak. Robot yazılım, bu kodlara sahip herhangi bir eserin başka bir bilgisayara gönderilmesi veya paylaşılmasını anında tespit edecek. Sistem internetten indirdiğiniz e-kitap ve filmi mail yolu ile paylaşımınız dahilinde devreye girecek ve paylaşan kişi ceza ödeyecek.”


(BirGün)


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

 Savaş Baba Oyunu İnternette Yayında 

Baraka Kültür Merkezi Tiyatro Ekibi’nin 2012 Mayıs ayında sahnelediği “Savaş Baba” adlı oyun, DVD olarak hazırlanmasının yanı sıra internette de paylaşıma açıldı.

Komedi türündeki iki perdelik oyun, Yunan ezgileri ve sirtaki danslarıyla birlikte, Sol Anahtarı’ndan canlı müzik eşliğinde sahnelenmiş ve beğeniyle izlenmişti. Savaşları ve işgalleri gülmeceyle harmanlayarak eleştiren oyunda, kendi coğrafyamıza da göndermeler yapılmaktaydı. Biri, her şeyi talan eden bir turizm anlayışıyla, diğeri ise savaş endüstrisiyle beslenen iki ülkenin, traji komik hallerinin anlatıldığı oyunda, Akdeniz kültüründen ve yaşadıklarımızdan kesitler de sunulmuştu.

Ünlü Yunanlı oyun yazarı Yakovos Kambanellis’in yazdığı “Savaş Baba” adlı oyunu, yorumlayarak sahneye taşıyan Baraka Tiyatro Ekibi, on iki kişilik oyuncu kadrosundan, dört kişilik müzisyen ekibinden ve ayrıca teknik ekipten oluşmaktaydı. Kolaylaştırıcılığını Nazen Şansal’ın yaptığı “Savaş Baba”da, Cemre İpçiler, Deborah Bahadır, Gamze Fuat, Merter Refikoğlu, Onur Bütüner, Özel Olgaçer, Seniha Göçen, Simge Alıcı, Şifa Alçıcıoğlu, Tuğçe Kemik ve Ziver Adaman rol almış, Ahmet Güvenler keman, Aziz Güven buzuki, Mehmet Adaman gitar çalarak ve Başak Önel ise vokalleri ile oyuna eşlik etmişti. Oyunun afiş ve broşürünü grafiker Ömer Tatlısu, ışığını ise Serar Durukan yapmıştı. 


(muhalefet.org)


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

 Hrant Dink Ödülü İsmail Beşikçi'ye 

Hrant Dink Vakfı tarafından düzenlenen Uluslararası Hrant Dink Ödülü, Sosyolog Yazar İsmail Beşikçi'ye verildi.

Ödülü almaktan onur duyduğunu belirten Beşikçi, konuşmasında Kürtlerin tarih boyunca maruz kaldığı imha, inkar ve asimilasyon politikalarına dikkat çekti.

Hrant Dink Vakfı tarafından düzenlenen ve her yıl Hrant Dink'in doğum gününde verilen Uluslararası Hrant Dink Ödülleri, Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda düzenlenen törenle verildi. Ödül, her yıl, ayrımcılıktan, ırkçılıktan, şiddetten arınmış, daha özgür ve adil bir dünya için çalışan, bu idealler uğruna bireysel risk alan, ezber bozan, barışın dilini kullanan, bunları yaparken, insanlara mücadeleye devam etme yolunda ilham ve umut veren, biri Türkiye'den biri yurt dışından olmak üzere iki kişi, kurum veya gruplara veriliyor.

Ödül törenine, Yazar Adalet Ağaoğlu, Çengiz Çandar, Banu Güven ile çok sayıda gazeteci ve aydın katıldı. Törende Orkestraya Surp Lusavoriç Korosu sahne alarak konser verdi. Ardından ödüller verildi. Bu yıl dördüncüsü verilen Uluslararası Hrant Dink 2012 ödülü, Türkiye'den Sosyolog Yazar İsmail Beşikçi'ye verildi. Ödülün ikinci sahibi ise Ruslar ve Çeçenler arasındaki savaşa karşı çıkan Rus asker anneleri tarafından kurulan The İnternational Memorial Society oldu.

Uluslararası alanda ilk kez ödül kabul eden Beşikçi, "Beni seçmeniz bana büyük onur verdi" dedi. Yaptığı konuşmada Kürt sorununa değinen Beşikçi, Kürtlerin Cumhuriyet tarihi boyunca imha, inkar ve asimilasyon politikalarına maruz kaldığını belirterek, "Ortadoğu'nun ortasında 40 milyon nüfuslu Kürtler siyasi bir statüye sahip olmadı, parçalandı, yakıldı, yıkıldı. Sorun ise özür dilemekle değil ciddi araştırma ve incelemeler yapılarak çözülür" dedi.

Kürt sorunuyla yakından ilgilenen Beşikçi, toplam 36 kitap yazdı ve 17 yıl cezaevinde kaldı. 36 kitabın 34'ü Türkiye'de çeşitli engellemelerle karşılaştı.


(muhalefet.org)


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

 Fatih Akın: Tüm savaşları kaybetmedik 

Adana Altın Koza Film Festivali'nin açılışına katılan Yönetmen Fatih Akın, festivalde ilk gösterimi yapılan 'Cennetteki Çöplük' adlı belgesel filmini anlattı.

Adana Büyükşehir Belediyesi’nce bu yıl 17- 23 Eylül tarihleri arasında düzenlenen 19’uncu Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali başladı. 

Usta oyuncu Türkan Şoray’ın onur konuğu olduğu ve 230 filmin ücretsiz gösterileceği festivalin ilk gününde 38 ilde, 61 ayrı noktada halkla buluşan ’Gezici Sinema TIR’ının Adana’ya dönüşü kutlandı. ’Altın Koza Anadolu’nun Festivalidir’ ve ’Adana’dan Anadolu’ya Türk Sineması Yollarda’ sloganlarıyla gezen ve kente dönen TIR’a, Türk Chopper Derneği üyeleri motosikletleriyle eşlik ettti. Gezici Sinema TIR’ı, Uğur Mumcu Meydanı’nda Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz tarafından karşılandı. Etkinlikte Başkanvekili Zihni Aldırmaz, destek sağlayanlara plaket verdi. Altın Koza’nın çok önemli bir festival olduğunu belirten Zihni Aldırmaz, her yıl festivalin daha da güçlendiğini kaydetti. 

HALK KONSERİ İPTAL EDİLECEK Mİ? 
Gazetecilerin, savaş ve kayıplarla ilgili, "Festival kapsamındaki konserler iptal edilecek mi?" sorusuna yanıt veren Aldırmaz şöyle konuştu: 

"Yaptığımız bir eğlence değil, sanat festivali. Sanat ağırlıklı çalışıyoruz. Zaten daha önce ilçelerde yapılan konserler iptal edilmişti. Ama halk konserini de iptal edebiliriz. Ben bugün sayın Valimizle değerlendireceğim, bir karar vereceğiz. " 

OYUNCULAR ÇİÇEKLERLE KARŞILANDI 
Aralarında Nurgül Yeşilçay , Caner Cindoruk, Nuri Alço, Yılmaz Köksal, Rutkay Aziz, Menderes Samancılar, Şerif Sezer ve Yusuf Sezgin gibi sinema ve sanat dünyasının ünlü isimlerinin de yer aldığı 79 sanatçıyı, Adana Şakirpaşa Havaalanı’nda Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz ve festival yetkilileri çiçeklerle karşıladı. Adanalı sinema severler de, yoğun ilgi gösterdikleri sinemacıları alkışladı ve anı fotoğrafı çektirdi. 

’ALTIN KOZA’YI YENİ JENERASYON BİLMEZ AMA’ 
Türk sinemasının iki ünlü ismi Menderes Samancılar ve Yılmaz Köksal, gazetecilerin soruları üzerine Altın Portakal ve Altın Koza Film Festivali’ni kıyasladı. Yılmaz Köksal, " Altın Koza’nın 19’uncusu yapılıyor. 30 sene ara verildi, keşke 59’uncusu yapılsaydı. Yeni jenerasyondakiler bilmez ama Altın Koza’nın değerini Yeşilçam oyuncuları iyi bilir. Altın Koza’da sözünü ettirecek filmler var" diye konuştu. 

İki festivalin kıyıslanmasını doğru bulmayan Menderes Samancılar ise, " Altın Koza - Altın Portakal ayrımına girilmemeli. Önemli olan iki festivalin dayanışma içinde birlikte götürmektir. Spekülasyonlar olabilir, aksaklıklar olabilir, tarihler çakışabilir ama iki festival yürümelidir" diye açıklama yaptı. 

Festival konukları, otobüslerle konaklayacakları otele gitti. 

FATİH AKIN, BELGESEL FİLMİNİN GALASINDA 
19’uncu Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali ’nde, dünyaca ünlü yönetmen Fatih Akın’ın ’Cennetteki Çöplük’ adlı belgesel filminin Türkiye’deki ilk gösterimi gerçekleştirildi. Büyük ilgi gören galaya filmin görüntü yönetmeni ve oyuncularıyla birlikte katılan Fatih Akın, Adana’yı çok merak ettiğini, çünkü Yılmaz Güney’i çok sevdiğini söyledi. 

Fatih Akın’ın yönettiği, Bünyamin Seyrekbasan ile Herve Dieu’nun görüntü yönetmenliğini üstlendiği, Azize ve Furkan Seyrekbasan’ın başrollerini paylaştığı ’Cennetteki Çöplük’ filminin galası, Optimum Alışveriş Merkezi’nde bulunan Avşar Sinemaları’nda gerçekleştirildi. İzleyicilerin salonda oturacak yer bulamadığı galaya, Fatih Akın, görüntü yönetmeni Bünyamin Seyrekbasan ile oyuncular Azize ve Furkan Seyrekbasan, Nurgül Yeşilçay ile Altın Koza Film Festivali’ne katılan çok sayıda sinema sanatçısı ve vatandaşlar katıldı. Belgeselin gösterildiği 500 kişilik salonda, oturacak koltuk kalmayınca vatandaşlar merdiven boşluklarına otururken, bir çok kişi de, yer olmadığı için salon dışında kaldı. 

Gösterim öncesinde Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz’ın plaket verdiği Fatih Akın, perde önünde Bünyamin Seyrekbasan, aynı zamanda yeğeni olan oyuncu Azize Seyrekbasan ve oğlu Furkan Seyrekbasan ile birlikte açıklama yaptı. Adana’ya ilk kez geldiğini ve çok mutlu olduğunu söyleyen Fatih Akın, "Hep merak etmiştim Adana’yı. Çünkü Yılmaz Güney’i çok severim" deyince, salonda bulunanlar tarafından uzun süre alkışlandı. Filmin görüntü yönetmeni ve oyuncularını da tanıtan Akın, "Beni böyle şeyler çok duygulandırıyor. İyi seyirler diliyorum, sonra görüşürüz tamam mı?" dedi. 

Fatih Akın gibi bir yönetmenle çalışmanın kendisi için gurur verici olduğunu aktaran Bünyamin Seyrekbasan da, herkese teşekkür etti. Fatih Akın’ın iyi birisi olduğunu kaydeden Seyrekbasan, Çamburnu’ndaki çevre olayını gündeme getirmesinin de çok önemli olduğunu ifade etti. 

’YILMAZ GÜNEY’İN KÖYÜNE GİTTİM’ 
Gösterimin ardından bir açıklama daha yapan Fatih Akın, şunları söyledi: "Adana ’da olduğum için çok mutluyum. Yılmaz Güney’i çok severim. Onun hayatını okumuşum, filmlerini seyretmişim. Bugün de buraya geldim, Yılmaz Güney’in memleketine... Hatta köyüne de gittim, Yenice’ye... Belgeselimiz ilk kez Türkiye’de Altın Koza Film Festivali’nde gösteriliyor. Bu özel olarak seçildi. Çünkü, birincisi Alman yapımı, festival de uluslararası. İkincisi de bir belgesel olması. Belgeseller yarışmaz, seyredilir, tartışılır, herkese anlatılır." 

'TÜM SAVAŞLARI KAYBETMEDİK’ 
Fatih Akın, festivalde ilk gösterimi yapılan ’Cennetteki Çöplük’ adlı belgesel filmini anlattı. Filmin çekildiği Çamburun Beldesi’nde çöplüğün kurulduğunu aktaran Akın, orada çöplüğün kurulduğunu ancak tüm savaşları kaybetmediklerini belirtti. 

Fatih Akın, ’Cennetteki Çöplük’ filminin görüntü yönetmeni Bünyamin Seyrekbasan ile oyuncular Azize ve Furkan Seyrekbasan ile birlikte Adana HiltonSA Oteli’nde basın toplantısı düzenledi. Sinema yazarlarının sorularını yanıtlayan Akın, belgesel filmine ilişkin açıklamalarda bulundu. Soru üzerine sinema ve çevre sorunlarına bakış açısını aktaran Akın, "Politik resimlerle sorunları anlatıyorum. Orada kirli suyu, çöpü görüyorsun. Detayları gereksiz buldum. Seçtiğim açı belgeselde köylünün bakış açısıydı. Belgeseli 5 sene çektik. Köyden ayrılmadı. Mücadeleyi neden kaybettiler? Bunu fazla gördüm" dedi. 

’DEDEM BABAANNEMİ KAÇIRMIŞ’ 
"Filmi çekmeyin diye önerilerde bulunan oldu mu?" sorusuna cevap veren Akın, şöyle konuştu: 

"Tam tersine, zamanında Osman Pepe’ye Çevre Bakanı’nın yanına gitmiştim. O bana karşı gelmedi. Sen bu işe karışma, sen filmini çek dedi. Birşeye karışmadı. Çöp alanına girmek yasaktı. Biz zaman zaman gizlice çöplüğe gittik. Sonra Trabzon’da kaymakamlığa gittik, izin verdiler. Çocuklarım oldukltan sonra daha duyarlı oldum, çevre konusunda. ’Yaşamın Kıyısı’nda filmini çekmek için mekan bakıyordum. Dedem Trabzon ’da babaannemi kaçırmış. Babam, Zonguldak’ta doğmuş ama mekan bakarken belgeseli çektiğimiz Çamburun’a aşık oldum. Toprakla, oradaki insanlarla kendimi bir hissettim. Köyün fazla kalmayacağını, geleceğinin olmayacağını, çöp alanı olacağını söylediler. İçimde bir karşı çıkış oldu. Orada bir karşı çıkış vardı. Belki bir film yaparsak, agresif olursak bunu durduruz diye düşündük. Bilmiyorduk bu kadar kısa sürede çöp alanı yapacaklarını bilmiyorduk."

Adana’ya geldiği için mutlu olduğunu kaydeden Akın, " Altın Koza Film Festivali’ne çok teşekkür ederim. Bu film benim için çok önemli ve farklı. Benim memleketimle ilgili. Taze. Daha seyredilmedi. Tepkiler alınmadı. Şimdi Araklı’da bir sorun var. Yine aynı sorun. Aynı firma aynı aynı işi yapacak. Çamburun’da bir savaşı kaybettik ama bütün savaşları kaybetmeyiz. Belki Araklı’da durum farklı olur" diye konuştu.


(DHA)


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

 ‘Grup Yorum Halktır Susturulamaz’ 

Grup Yorum üyesi Selma Altın ve Dilan Balcı’nın İstanbul Gazi Polis Merkezi’nde gözaltındayken işkenceye maruz kalması dün sanatçılar tarafından protesto edildi. Taksim Tramvay Durağı’ndan Galatasaray Meydanı’na kadar yürüyen sanatçılar, “Devrimci sanat engellenemez”, “İşkence yapmak şerefsizliktir”, “Grup Yorum halktır, susturulamaz” sloganları attı. İdil Kültür Merkezi’nin düzenlediği yürüyüşe, Ferhat Tunç, Pınar Aydınlar, Niyazi Koyuncu, Marsis, Grup İsyan Ateşi, Grup Munzur, Emeğe Ezgi ve Burhan Berken’in de bulunduğu çok sayıda sanatçı katıldı.

TÜRKÜLER SUSMAZ HALAYLAR SÜRER
Grup Yorum üyeleri ve Sanat Cephesi adına basın açıklamasını okuyan Caner Bozkurt, gözaltında Grup Yorum’un solisti Selma Altın’ın kulak zarını yırtıldığını, grubun kemancısı Dilan Balcı’nın ise parmağının kırıldığını belirtti. Yapılan baskı ve işkencelere karşı yola gelmeyeceklerini söyleyen Bozkurt, “Türküler susmaz halaylar sürer” dedi. Bozkurt, gözaltındaki Yorumcular, İdil Kültür Merkezi çalışanları ve devrimciler derhal serbest bırakılmasını talep etti.

Meydanda konuşma yapan Grup Yorum elemanı Cihan Keşkek, halktan aldıkları güçle sanat yaptıklarını, halkın sanatçılarının susturulamayacağını söyledi. Tarihten halk için sanat yapanların asla teslim olmadığını dile getiren Keşkek, “Biz bu bayrağı onurumuzla taşıyoruz. Grup Yorum, 27 yıllık tarihinde devrimci sanat mücadelesinde bu onuru taşıdı ve taşımaya devam edecek” dedi.

‘HEP BİRLİKTE HESAP SORALIM’
Sanatçı Ferhat Tunç ise, “Kahvaltı sofralarında topladığı sanatçılara ‘Bu ülkede sanat ve sanatçılar artık özgür olacak’ diyen bir başbakanın nasıl yalan söylediğine Gurup Yorum elemanlarına yapılan işkenceyle görmüş olduk” dedi. Faşizme karşı mücadeleyi yükseltmenin bugün daha büyük bir görev olduğuna değinen Tunç, Grup Yorum elemanlarına işkence yapan bu iktidardan hep birlikte hesap sorulması gerektiğini belirtti.

Açıklamaların ardından basın açıklamasına katılan sanatçılar, “Çav Bella” marşını söyledi ve “Gel ki Şafaklar Tutuşsun” türküsüyle halay çekti. 


(Evrensel)


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

 Adana Arkeoloji Müzesi'nde Tarihi Eser Katliamı 

Adana Arkeoloji Müzesi'nde iki yıldır süren restorasyon çalışmalarından ötürü tarihi eserler güvenlik dışı kaldı. Müze bahçesinin duvarında "sergilenen" eserler etrafında tadilat kalıntıları bulunurken eksik parçası olan eserlerin altına da kaldırım taşları yerleştirildi.

Adana Arkeoloji Müzesi'nde Prehistorik, Hitit, Asur, Fenike, Frig, Helenistik, Roma ve Bizans döneminden Selçuklu ve Osmanlı'ya kadar pek çok tarihi eser üst üste istiflenmiş biçimde moloz yığınları arasına ve müze bahçesine terk edilmiş halde bırakıldı. Restorasyon çalışması yapılan ve güvenlik sistemi tamamlanmayan müzede eserler bahçe duvarına sıralanmış olarak "sergileniyor".

Eksik parçası olan eserlerin altına kaldırım taşı
Tadilat için kullanılan malzemelerin ve çöplerin eserler etrafında bulunduğu görülen müzede, eksik parçası olan eserlerin bir bölümünün altına da kaldırım taşlarının yerleştirilmiş olması hayli tepkilere neden oldu. Çukurova Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nden Doç.Dr. Rukiye Akdoğan da iki yıldır restorasyon çalışmasının sürdüğü müzede uzman ekiplerce çalışma yapılmadığını kaydetti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın tarihi eser denetimi, açılan müzeler üzerine duyduğu övüncün Adana Arkeoloji Müzesi'nde gerçekliğe büründüğü anlaşılıyor.


(soL)


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

 Erol Günaydın Yoğun Bakımda 

Tiyatro sanatçısı Erol Günaydın'ın nefes darlığı şikayetiyle hastaneye kaldırıldığı açıklandı.

Bodrum'da yaşayan Tiyatro sanatçısı Erol Günaydın'ın nefes darlığı şikayetiyle hastaneye kaldırıldı.

Günaydın'ın kaldırıldığı özel hastanenin İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yusuf Babayiğit, gazetecilere yaptığı açıklamada, Günaydın'ın zaman zaman tedavi amaçlı hastaneye yatırıldığını kaydetti.

Günaydın'ın tedavisinin 6 Eylül'den beri hastanenin yoğun bakım ünitesinde sürdüğünü belirten Babayiğit, ''Erol beyin nefes darlığı problemi vardı. Buna eşlik eden kalp ve diğer rahatsızlıkları da mevcut. Ciddi şekilde solunum yetmezliği problemi var. O tarihten beri solunum cihazına bağlı olarak tedavisi devam ediyor'' dedi.

Dr. Babayiğit, Günaydın'ın sağlık durumunun ciddiyetini koruduğunu, böyle hastalar için yoğun bakımdan çıkış tarihini belirlemenin çok kolay bir şey olmadığını kaydetti.

Günaydın'ın hayati tehlikesinin devam ettiğini bildiren Babayiğit, ''Kritik bir durumda, tedavinin seyri hakkında kesin bir şey söylemek şu anda çok mümkün değil. Tabiki elimizden geleni yapıyoruz. Daha önce de çok ağır tablolarla gelip taburcu olmuştur. Umarım bu sefer de hastalığı aynı şekilde seyreder ve yoğun bakımdan önce servise, sonra da evine gönderebiliriz'' diye konuştu.


(Ntvmsnbc)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder