28 Ağustos 2012 Salı

GÖZE ÇARPANLAR...


NE VAR?

Sine-Sen Hayatını Kaybeden Set İşçileri İçin Basın Açıklaması Yaptı

Barış İsteyen Aydınlar Antakya’da Halkla Buluştu

İstanbul’dan Feist Geçti

Yasağa Karşı Beyoğlu’nu Seven Gelsin

Hacivat Karagöz Neden Sansürlendi

Çocuklar Duymasın'ın Senaristi Yaşamını Yitirdi

Haneke ve Kiarostami Filmleri Altın Koza'da

Fransız Rock Yıldızı Hastanede

Oscar Ödül Töreni, Oscar Ödüllü Yapımcılara Emanet

Rembrandt'ın Eseri Postada Kayboldu

Hititya'nın Çocuk Kahramanları

Mardin’de 1700 Yıllık Maske Bulundu

Hoşgörü Kentinde ‘Mozaik’ Zenginliği

Erksan ve Teoman'ın Anısına

Nobel'in Favorisi Murakami

'900 Yıl Önce Arıtma Sistemi Kullanılmış'

Karikatür Dünyasının Acı Kaybı


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Sine-Sen Hayatını Kaybeden Set İşçileri İçin Basın Açıklaması Yaptı


DİSK’e bağlı Sine-Sen hayatını kaybeden 3 set emekçisi için bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasında sinema-dizi sektöründe çalışan işçilerin güvencesiz çalışma koşullarına vurgu yapılırken, “Yitirdiğimiz Ertaç, Ömer ve Abdullah arkadaşlarımızı güvenceli iş insanca yaşam mücadelemizde yaşatacağız” denildi.

Sine-Sen tarafından yapılan açıklamanın tam metni şöyle:

Yıllardır, sinema/dizi çalışanlarının çalışma koşullarının,vahşi,acımasız ve yasa dışı olduğunu,yasal ve meşru haklarının gasp edildiğini anlatmaya çalışıyoruz.Çalışma koşullarının;sosyal güvenliğiyle,çalışma süreleriyle, işçi sağlığı iş güvenliği önlemleriyle ve ücret ödemeleriyle bir bütün olduğunu,bunlardan her hangi birinin ihmal edilemeyeceğini gerek işverenlerimize(yapımcılara) gerekse devletin resmi kurumlarına(ÇSGB,SGK,TEFTİŞ KURULU gibi)kavratmaya çalışıyoruz.

Sinema filmi/dizi üretim süreci hazırlık, çekim ve çekim sonrasıyla(kurgu) bir bütündür.Dekorların yapılması,mekanların hazırlanması ve gerçeğe uygun donatılması da bu sürecin asli parçasıdır.Bu uygulamalar kime yaptırılırsa yaptırılsın;zaman,mekan,görev ve ücret olarak işverene(yapımcıya) bağımlı,çalışma koşulları bakımından işverenin(yapımcının) sorumluluğundadır.

Bu nedenlerle;20 Ağustos 2012 yani Bayramın 2. Günü gece yarısı 3 set işçisi(2 marangoz,1 boyacı) arkadaşımızı yitirdiğimiz,3 arkadaşımızın da yaralandığı olay, sıradan bir trafik kazası değildir.Eflatun Film’in yapımcısı olduğu,yakında TRT ekranlarında yayına girecek olan ŞUBAT isimli dizinin dekor yapımında çalışıyorlardı bu arkadaşlarımız.Maliyeti düşük olsun diye Taşeron firma kanalıyla temin edilen işçilerdi.Dizinin yayınının gecikmemesi için hem çekim ekibi,hem de dekor ekibi bayramda çalışmak zorunda bırakılmışlardı.Üst üste birkaç gün ve günde 17-18 saat çalıştırılan dekor ekibinin gece yarısı bayramlaşmak üzere İzmit’teki evlerine dönmek için yola çıkmalarının her türlü olumsuzluğu barındıracağı aşikardı.Uykusuzluk,yorgunluk,dikkat dağılması,refleks zayıflaması gibi olumsuzluklar vahşi çalışma koşullarının sonucudur.Bu yüzden Ertaç Sevim,Ömer Pektaş ve Abdullah Pektaş arkadaşlarımızı yitirdiğimiz,diğer 3 arkadaşımızın da yaralandığı olay bir iş kazası,önlenebilir olması nedeniyle de bir iş cinayetidir.

Bu anlattıklarımız bir anlamıyla kamuoyunun; dizilerin sadece ekranda görülenden ibaret olmadığını,ekrana gelinceye kadar yaşanan vahşiliği anlamaları içindir.

UYARIYORUZ!

Yapımcılar üretim sürecinin tamamında çalışma koşullarını yasal ve meşru zeminde uygulasınlar!

Devletin resmi kurumları; Çalışma Genel Müdürlüğü,SGK,Teftiş Kurulu Başkanlığı İş Müfettişleri yasaların uygulanması doğrultusunda denetim ve uyarılarını daha sık ve daha ciddi yapsınlar!

Yoksa daha çok can yitirecek, daha çok hak gaspına uğrayacağız.

Yitirdiğimiz arkadaşlarımızın ailelerine ve tüm sektörümüze baş sağlığı, yaralı arkadaşlarımıza acil şifalar diliyoruz.

Yitirdiğimiz Ertaç, Ömer ve Abdullah Arkadaşlarımızı Güvenceli İş İnsanca Yaşam Mücadelemizde Yaşatacağız.

YAŞANAN KAZA DEĞİL,İŞ CİNAYETİ!

İNSANLIK DIŞI ÇALIŞMA KOŞULLARINA HAYIR!

DİSK – SİNESEN
YÖNETİM KURULU


(soL)



                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Barış İsteyen Aydınlar Antakya’da Halkla Buluştu


Hatay'ın Yeşilpınar beldesinde "9. Defne Kültür Sanat Festivali" kapsamında düzenlenen forumda "Barışa Çığlık" başlığı altında Suriye'de ve Türkiye’de yaşanan olaylar değerlendirildi. Festivalin ilk gününde 19.00 itibariyle başlayan etkinlikte konuşmacılar savaş çığırtkanlığına karşı barışın sesini yükseltti.

Hatay'ın Yeşilpınar beldesinde gerçekleştirilen "9. Defne Kültür Sanat Festivali" kapsamında düzenlenen forumda "Barışa Çığlık" başlığı altında Suriye'de ve Türkiye’de yaşanan olaylar değerlendirildi. Festivalin ilk gününde düzenlenen etkinlikte konuşmacılar savaş çığırtkanlığına karşı barışın sesini yükseltti.

Konuşmacılar, "barışa çığlığın" tüm ülkeye yayılması için girişimlerde bulunulması gerektiği konusunda görüş bildirdi.

Gazeteci Yazar Enver Aysever, Sanatçı Hilmi Yarayıcı, Kazım Koyuncu Kültür Merkezi Başkan yardımcısı Dilek Dindar ve Avukat Efkan Bolaç’ın divanı oluşturduğu etkinlikte, sanatçıların, yazarların ve siyasetçilerin yaptığı konuşmalardan öne çıkan bazı başlıklar şöyle:

Ali Kenanoğlu (Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği): “Suriye’de de Muaviye Ordusu Alevilere karşı katliamlara hazırlanıyorlar. Hatay’daki Aleviler de, Muaviye ordusunun tehditi altındadır. AKP Muaviye Ordusunun ta kendisidir. Ancak biz bu topraklarda Yavuz Sultan Selimlere boyun eğmedik. Tayyip kim oluyor, ona mı boyun eğeceğiz. Sözü sokaklar söyleyecek…”

Kemal Okuyan (TKP Merkez Komite üyesi): "Biz zokayı nasıl yuttuk? Türkiye’de insanların AKP aldatmacasını yemesine nasıl izin verdik? Çok büyük çoğunluğumuz AKP'yi saptadık, AKP’ye karşı mücadele ettik. Öte yandan barış ve özgürlük isteyenlerin AKP zokasını yutmasına izin verdik. 'Neden' sorusunu sormak gerek. Suriye sorunu tüm ülkeyi ele alacak zor bir dönemin açılışıydı. Yakın döneme bakmak gerekiyor."

Semir Aslanyürek (yönetmen): “Hatay halkının sabrını zorlamayın, Zülfikarı kınından çıkartmayın… Can Yücel’in dediği gibi, Türkiye ikiye bölünsün; namuslular ve namussuzlar diye..”

Dinç Çoban (gazeteci, yazar): “Bu kentin sokaklarında eskisi gibi barış türküleri söylemek istiyorsanız sokaklarınızı şerden koruyun. Sokaklarınızı şerden korumak için evlerinizi devrimcilere açın, onlar sizi şerden koruyacaktır. Unutmayın, sizin için ölecek birileri var. Yanı başında savaş olan bir kent olsa da barışı dillendiren, yüksek sesle haykıran Hatay’a selam olsun…”

Ali Nafile (şair, müzisyen): “Masada Antakya’nın sembolü, barışın ve kardeşliğin sembolü defne var… Şeytan ve vicdan arasında tercih yapın…”

Orhan Alkaya (tiyatrocu): “AKP, Suriye konusunda yalan söylüyor. Dış ilişkiler de kıraathane jargonuyla sürdürülüyor”

Sadık Gürbüz (müzisyen): “Ey AKP, senin ülkende mi özgürlük var? Barış için önce AKP tepelenmeli. Çünkü AKP’nin beslendiği kaynak, düşmanlıktır. Bunlarda vicdan ne arar, onların kabesi insan değildir. AKP, sağlığa da, vatana da, insana da düşmandır…”

Emre Doğan (CHP Gençlik Kolları başkanı): “Zulme ve şiddete karsı, bütün dünya halklarını birlikte mücadeleye çağırıyoruz. Zulme tanıklık ediyoruz, barışı savunuyoruz. Kendi ülkesinde demokrat olmayan, Suriye için mi demokrat olacak?”

Erol Ekici (DİSK Genel Başkanı): “Irak’ta, Libya’da ne olduysa, Suriye’de olan da odur. Eşbaskan Recep Tayyip Erdoğan kime uşaklık ediyor? Suriye’de çaba boşa çıktı, 1 yıl yedi aydır namuslu Suriye halkı direniyor. Onların sesine ses vermek, destek olmak gerekiyor…”

Süleyman Çelebi (CHP milletvekili): “Tüm Türkiye ağıt yakmayı bırakmalı, barış çığlıklarını sokaklarda birlikte kol kola haykırmalı. Emperyalist işgale son demeliyiz. Emperyalizme karsı ortak mücadele hattını örmek tüm devrimcilerin namus borcudur… İnadına barış, inadına mücadele…”

Mehmet Ali Edipoğlu (CHP Hatay Milletvekili): “Buradan bir suc duyurusunda bulunuyorum; Hatay sokakları kiralık katil dolu… Emperyalistler yenilecekler. Dünyanin devrimci kahramanlarına selam olsun. Yaşasın halkların kardeşliği, yasasın barış…”

Hurşit Günes (CHP Genel Başkan Yardımcısı): “Bizim topraklarımızda barış büyümeli. Suriye’ye barış ve demokrasi silahla gelmez…”

Konuşmaların ardından Ali Nafile “Asfur” adlı şarkıyı seslendirirken, konuşmaların bitiminde ise tüm katılımcılar hep birlikte sahneye çıkarak barış şarkılarını hep bir ağızdan seslendirdi.


(soL)



                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

İstanbul’dan Feist Geçti



Bu yaz İstanbul yepyeni isimlerin konuk olduğu konserler ve festivallerle tam anlamıyla coştu. Müziğin yeni seslerini, gruplarını dinledik yaz boyunca. İstanbul’un son konuklarından biri de Kanadalı ozan şarkıcı Leslie Feist’tı. Geçtiğimiz cumartesi gecesi Küçükçiftlik Park’ta sahne alan Feist, ilk defa İstanbul’da konser verdi.

İndie folk müziğinin yeni isimlerinden Feist. Besteci ve gitarist Feist’ın kendine özgü eserleri, özgün besteleri pek çok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de beğeni kazandı. Cumartesi akşamı Küçükçiftlikpark’ı dolduran Feist dinleyicileri, bu beğenilerini şarkılarına bangır bangır katılarak kanıtladılar.

Henüz 15 yaşındayken müzikle haşır neşir olan Feist, sahneye 20 yılın verdiği özgüveni taşıdı. Rahat, samimi halleriyle konsere gelen konuklarıyla hemen yakınlaştı. ‘merhaba İstanbul, ‘taşşekkürler İstanbul’ ve ‘sağolun’ demek isteyip ne dediği pek anlaşılmasa da sonrasında yaptığı espirilerle sahne önünden kahkalar yaratmayı başardı. Elindeki gitarıyla o minicik kadın, koca sahneyi ve konser alanını doldurdu. Doğallığı ve güçlü performansıyla gözümüzü de kulaklarımızı da tavladı. Feist’in şarkıları, gitarı ve söylemeden geçmek olmaz vokallerinin performansı tüm izleyenleri kendine hayran bıraktı. İstanbul konserinde Feist’a eşlik eden grupta tuşlu çalgılarda, Beck ile de çalışan Brian LeBarton, basgitarda indie-rock grubu Do Make Say Think’ten Charles Spearin ve davulda Paul Taylor gibi indie rock çevrelerinde kabul görmüş müzisyenler sahnedeydi. Feist, yeni albümü Metals’deki şarkılarının yanı sıra, “Mushaboom”, “I Feel It All”, “My Moon My Man” ve “1 2 3 4” gibi hit şarkılarını da seslendirdi.

1234 FEİST

Etkileyici yorumu, özgün besteleri indie folk müziğin son ‘cool’ isimlerinden Feist, müzik hayatına 15 yaşında kurduğu Placebo isimli punk grubuyla başladı. Grubuyla Ramones’un ön grubu olarak sahneye çıktı. Noah Mintz ve The Divine Right ile çalışmalara imza atan Feist, Peaches adıyla tanınan punk sanatçısı Merrill Nisker’la turne gerçekleştirdi ve ‘The Teaches of Peaches’ albümünde yardımcı vokal olarak yer aldı.(İlk solo albümü ‘Monarch (Lay Your Jewelled Head Down)’ı 1999’da yayımlayan Feist, 2004 tarihli ikinci albümü ‘Let it Die’la 500 bin satış rakamına ulaşarak dünya çapında tanınan bir isim oldu. Hemen ardından ‘Let It Die’daki şarkıların remix’lerinin bulunduğu ve Gonzales, Jamie Lidell, The Postal Servis, King of Convenience gibi isimlerin katkılarıyla yayımlanan ‘Open Season’ geldi. Feist, The Reminder adlı üçüncü stüdyo albümünü 2007 yılında piyasaya çıkardı. Bu albümde yer alan ‘1234’ isimli şarkısı bir reklam filminde kullanıldı ve internetten en çok indirilenler listesinde ilk 10’a yerleşti. Şarkı aynı zamanda The Times tarafından yılın en iyi ikinci şarkısı seçildi. Dünyada bir milyon kopya satan ‘The Reminder’, Kanada ’daki Juno Ödülleri’nde de yılın albümü seçildi.
Şimdiye kadar 4 kez Grammy ödülüne aday gösterilen Feist’in geçen yıl yayımladığı son albümü ‘Metals’ için Los Angeles Times gazetesinde “Ne kadar güzel bir kayıt. Öyle güzel ki, hem kalpleri hem de ödülleri kazanıyor” yorumu yapılmıştı.

FEİST’TAN RİOT’A DESTEK ‘FREE PUSY RİOT!!!’

Konser boyunca izleyicileriyle espirileriyle sohpet eden Feist, konserin bir yerinde tutuklu Pusy Riot için destek pankartı açıldı. ‘Free Pusy Riot!!!’ yazan pankart izleyicilerce dakikalarca alkışlandı.


(Evrensel)



                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Yasağa Karşı Beyoğlu’nu Seven Gelsin


Beyoğlu Eğlence Yerleri Derneği ile Beyoğlu’nu Sevenler çağrısıyla Beyoğlu Erol Dernek sokakta masa ve sandalye yasağına karşı üçüncü büyük protesto eylemi gerçekleşecek. İstanbul Beyoğlu’nda salı akşamı saat 19.00 ile 23.00 arasında gerçekleşecek protesto eylemi için yapılan çağrıda, “Bir önceki gibi konserler, ikramlar eşliğinde eğleniyoruz. Seviyorsan gel, bekliyoruz” dendi.

‘BEYOĞLU YASAĞIN VE DÖNÜŞÜN HEDEFİNDE’

Beyoğlu Eğlence Yerleri Derneği ile Beyoğlu’nu Sevenler tarafından organize edilen eylemde, “Türkiye’de, sokaklarında masa sandalyenin yasak olduğu tek ilçe Beyoğlu” denilerek şu ifadeler kullanıldı: “Sokaklarında özgürce yemek, içmek, müzik yapmak, eğlenmek yasak. Galata Meydanı neredeyse halka kapatıldı, eğlence yasaklandı. Beyoğlu’nun sembolü Emek Sineması kentsel (rantsal) dönüşüm kurbanı. Alkazar yıllardır kayıp. Asırlık tarihi pasajlar, şirketlere peşkeş çekiliyor, tarihi özelliklerini kaybedip, mağaza oluyor. Yerine Demirören gibi ucubeler, kanunsuz yapılar dikiliyor. Koskoca Tarlabaşı, rantsal dönüşüm kurbanı. Yaşayanları göz göre göre Tarlabaşı’ndan sürüldü. Taksim Gezi Parkı’na, 1 Mayıs alanı Taksim Meydanı’na bile göz diktiler. Kayıpların, baskıların, yasakların sonu gelmiyor.”

“BEYOĞLU MÜCADELENİN KALESİDİR”

“Peki tüm bunlar neden oluyor” sorusunun sorulduğu çağrıda, “Çünkü Beyoğlu eğlencenin de mücadelelerin de, özgürlüklerin de merkezi, adeta kalesi” yanıtı veriliyor. Çağrıda, Beyoğlu’nun yasaklarla sindirilmesi durumunda sıranın Bakırköy, Beşiktaş, Kadıköy gibi yerlere de sıçrayacağı belirtildi.

“HALKIN BULUŞMA MEKANLARI KAPATILIYOR”

“Yasaklar kentsel dönüşüm yalanının bir parçası. Beyoğlu’nun soylulaştırma projesinin çıkış noktası. Yasaklarla esnafı yıldırıyorlar, halkın buluşma mekanları birer birer kapanıyor, yerine sadece parası olanın girebileceği, suni, yapay, bir Beyoğlu yaratılıyor” denilen çağrıda şu ifadeler yer aldı: “Kültürel değerlere, yaşamsal alışkanlıklarımıza, Beyoğlu yaşayanlarına saygı gösteren yok. HES’ler için, termik ve nükleer santraller için yerel halka uygulanan zulmün aynısı, aynı rantsal dönüşüm bahanesiyle, Beyoğlu’nda da uygulanıyor. İşte bu yüzden Beyoğlu susmayacak! Biz Beyoğlu’nun esnafıyız, sokak müzisyenleriyiz, Beyoğlu’nda yaşayanlarız! Beyoğlu hepimizin! Beyoğlu’nu yönetenler yokken de biz vardık, bundan sonra da olacağız. Beyoğlu bizim yaşam alanımız, ekmek kapımız, buluşma noktamız. Beyoğlu, Beyoğlu’nu yaşayanların.

YASAKLARA KARŞI EYLEMLER DEVAM EDECEK

Beyoğlu Eğlence Yerleri Derneği ile Beyoğlu’nu Sevenler çağrısıyla gerçekleşen protesto eylemi çağrısının sonunda, “Bizler de Beyoğlu’nda yasak istemiyoruz. Rantsal dönüşümü kabullenmiyoruz. Masa sandalyemizi, sokak müzisyenlerini, yaşam alanlarımızı, tarihimizi, kültürümüzü, ve özgürlüklerimizi geri istiyoruz. Beyoğlu’nu geri alana kadar da, mücadelemizi sokaklarda, sayımızı artırarak devam ettiriyoruz” dendi. BirGün Haber Servisi


(BirGün)



                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Hacivat Karagöz Neden Sansürlendi



TRT 1’de Ramazan Bayramı'nın ikinci günü yayınlanan, yönetmenliğini Ezel Akay’ın üstlendiği "Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü" filminin bir sahnesinin sansürlendiği ortaya çıktı. Konuyla ilgili Hürriyet’e konuşan ünlü yönetmen Akay, TRT’nin sansürüne sert tepki gösterdi.

Hürriyet'in haberine göre, TRT 1'de 20 Ağustos gecesi yayınlanan "Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü" adlı filmde, Güven Kıraç tarafından canlandırılan Kadı Pervane ile Muhittin Korkmaz tarafından canlandırılan Eredna karakterleri arasında geçen diyalog "makaslandı". 

“O İŞİ ULEMAYA BIRAKTIM…” 

Başrollerinde Güven Kıraç'ın yanı sıra, Şebnem Dönmez, Haluk Bilginer ve Beyaz’ın oynadığı, yayınlandığı dönemde halkın büyük beğenisini kazanan filmin orijinalinde Kadı Pervane rolündeki Güven Kıraç, Muhittin Korkmaz Eredna'ya "Müslüman olmuşsun?" sorusunu yöneltince "Elhamdülilil" cevabını alıyor. Kadı Pervane ise "Elhamdülillah" diyerek Eredna'yı düzelttikten sonra "Alevi mi Sünni mi?" sorusunu yöneltiyor. Eredna ise "O işi ulemaya bıraktım, karar bekliyorum" cevabını veriyor.

TRT, yönetmene gerekçe bildirmeden filmden Kadı Pervane karakterinin "Alevi mi Sünni mi?" sorusunu ve Eredna karakterinin "O işi ulemaya bıraktım, karar bekliyorum" şeklindeki cevabını makasladı.

AKAY: UTANÇ VERİCİ

Konuyla ilgili Hürriyet'e konuşan ünlü yönetmen Ezel Akay, filmine kendisine haber verilmeden müdahale edilmesi konusunda, "Bu utanç verici, sinema sanatı, sanat ve Türkiye adına, yaşadığımız çağ adına, her şey adına utanç verici" dedi.

Filmlere yalnızca ana telif sahibi yönetmenlerin müdahale edebileceğini hatırlatan Akay, "Yayıncı bir sahneyi uygunsuz buluyorsa, kurgu değişikliği için filmin yönetmenine danışmalıdır. Yönetmen bu değişikliği, uygun görüyorsa kendisi yapar. Yoksa izin vermezse de kanal filmi yayınlamama hakkına sahiptir. Ahlaklı kamu yayıncılığı bunu gerektirir. Çünkü sanat yaratıcısının ‘hassasiyetleri’ seyircinin ‘hassasiyetleri’nden daha önceliklidir…" dedi.

“SANSÜRÜN NEDENİ SİYASİ”

Akay, "Star TV’de de filmim yayınlandı. Orada da aynı şey oldu. Star TV bazı diyalogları argo bulduğu gerekçesiyle filmi kurgusu bozulacak kadar kırparak yayınladı. Eğer bana sorsalardı, ben onlara ek dublaj bile yapardım. Tüm TV kanallarının alışkanlığı bu... Ama TRT'nin böyle bir şey yapması çok daha ayıp… Çünkü benim kanalım, ben vergisini veriyorum, seyircisi benim" dedi. 

İLK VUKUAT DEĞİL

2012 Londra Olimpiyatları'nın kapanış törenininde çalınan şarkılardan John Lennon'un "Imagine" (Hayal edin) adlı şarkısı TRT spikerinin sansürüne takılmıştı.

Şarkı çalmaya başladığında sözlerini Türkçe'ye çevirmeye başlayan spiker "ve din de yok" kısmına geldiğinde bu kısmı atlayarak bir sonraki bölüme geçmişti.


(BirGün)



                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Çocuklar Duymasın'ın Senaristi Yaşamını Yitirdi



1994 yılından bu yana Televizyon dizileri için seanaristlik yapan Metin Açıkgöz dün hayatını kaybetti.

İki hafta önce beyin ameliyatı geçirenMetin Açıkgöz, dün gece aniden geçirdiği kalp krizi sonucu hayata veda etti. 1963, İzmir doğumlu Açıkgöz'un cenazesi yarın Ataşehir Mimar Sinan Camisi'nde kılınacak öğle namazının ardından toprağa verilecek.

Metin Açıkgöz'ün, Yasemince'den En Son Babalar Duyar'a, Çocuklar Duymasın'dan Yalancı Romatik'e kadar hafızalara yer etmiş dizilerin senaryolarında imzası var.

Metin Açıkgöz yine bir Birol Güven projesi olan ve yeni sezonda TRT'de yayınlanacak 'Zengin Kız Fakir Oğlan' dizisinin senaryosunu yazıyordu. 


(Cumhuriyet)



                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Haneke ve Kiarostami Filmleri Altın Koza'da



Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenecek 19. Altın Koza Film Festivali'nde, Michael Haneke ve Abbas Kiarostami'nin son filmlerinin Türkiye prömiyerleri yapılacak.

Adana Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, önemli yönetmenlerdenMichael Haneke veAbbas Kiarostami'nin son filmlerinin Türkiye prömiyerleri, Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından 17-23 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek 19. Altın Koza Film Festivali'nde yapılacak.

19. Altın Koza Film Festivali'nin ''Dünya Sineması'' bölümünde, Haneke'nin Altın Palmiye kazanan ''Aşk'' ve Abbas Kiarostami'nin Cannes'da yarışan ''Like Someone in Love'' filmleri gösterilecek.

Haneke'nin, Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye'yi kazanan filmi''Aşk''ta Jean-Louis Trintignant, Emmanuelle Riva ve Isabelle Huppert önemli rolleri paylaşıyor. Film, yıllarını birlikte geçirmiş yaşlı bir çiftin dokunaklı hikayesini anlatıyor.

Cannes'te yarışan İranlı Abbas Kiarostami Japonya'da çektiği ''Like Someone in Love'' adlı filmi de Türkiye'de ilk kez Adana'da izleyiciyle buluşacak.


(Cumhuriyet)



                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Fransız Rock Yıldızı Hastanede



Fransızların yaşayan efsane rock şarkıcılarından Johnny Hallyday, Guadeloupe adasında kalp rahatsızlığı nedeniyle hastaneye kaldırıldı.

Fransız RTL radyosu, bu yıl 69. yaş gününü kutlayan yıldızın tatilini geçirmek için ailesiyle birlikte olduğu Guadeloupe adasında taşikardi rahatsızlığıyla haftasonu helikopterle hastaneye kaldırıldığını duyurdu.

Ünlü yıldız, ''Jamais Seul'' isimli yeni albümünü tanıtmak amacıyla ülke genelinde mayıs ayında konser maratonuna başlamış, ağustos ayında ise bu kez başka bir albüm hazırlığı için yeniden stüdyoya girdiği için konserlerine ekim ayına kadar ara vermişti.


(Cumhuriyet)




Oscar Ödül Töreni, Oscar Ödüllü Yapımcılara Emanet



Dünyanın en önemli film ödüllerinden kabul edilen Oscar ödül törenini 2013'te, Craig Zadan ve Neil Meron düzenleyecek.

Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi Başkanı Hawk Koch, gelecek yılın ödül töreninin 2002 yılında En İyi Film Ödülü dahil 6 dalda Oscar alan ''Chicago''müzikalinin yapımcısı olan Zadan ve Meron'a emanet edildiğini açıkladı.

Koch, 2007 yılında''Hairspray'' ve ''The Bucket List'' filmlerinin yanı sıra 2012'de TV dizisi''Smash''in yapımcılığını üstlenen ikilinin, ''eşsiz yetenekleri ve sinemaya duydukları aşkla''ödül törenine yepyeni bir perspektif kazandıracağına inandığını söyledi.

Türkiye'de ''Şimdi Ya Da Asla'' adıyla gösterime giren ve ölmeden önce hep yapmak istedikleri şeyleri yapmak için uzun bir yolculuğa çıkan bir milyonerle bir işçinin öyküsünü anlatan ''The Bucket List'' filminin çekimleri sırasında ''ölmeden önce yapılacaklar'' listelerini hazırladıklarını belirten Zadan ve Meron ise Oscar ödül töreni yapımcılığının listenin başında yer aldığını ve düşlerini gerçekleştirecek olmanın heyecanını yaşadıklarını söyledi.

Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi, 2012 ödül töreni için önce yönetmen Brett Ratner ile anlaşmış ancak Ratner, toplum içinde eşcinselleri aşağılayan bir sözcük kullandığı için görevinden istifa etmişti. Ödül töreni, daha sonra ''Apollo 13'' filminin yapımcısı Brian Grazer'e emanet edilmişti.

85. Oscar Ödülleri, 24 Şubat 2013'te Hollywood'daki Dolby Theatre'da yapılacak.


(Cumhuriyet)



                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           


Rembrandt'ın Eseri Postada Kayboldu



Dünyaca ünlü Hollandalı ressam Rembrandt Van Rijn'in Norveç'te bir sanat galerisine posta yoluyla gönderilen eseri kayboldu.

BBC'nin haberine göre, Norveç'in başkenti Oslo'nun güneyindeki Sarpsborg kentine bağlı Greaker'deki Soli Brug Sanat Galerisi'nin müdürü Ole Derje, yaklaşık 50 bin Norveç kronu (15 bin 400 TL) değerindeki gravürün İngiliz bir satıcıdan alındığını ve posta yoluyla galeriye gönderilmesi esnasında ortadan kaybolduğunu belirtti.

Derje, bu tür gönderilerde "yüksek sigorta maliyeti" sebebiyle standart posta hizmetini kullanmayı tercih ettiklerini söyledi.

Norveç Posta Hizmetleri sözcüsü ise, olaydan duyduğu üzüntüyü dile getirerek, galeri müdürüne böyle değerli ve geri dönüşü mümkün olmayan gönderilerde standart posta hizmetinin kullanılmaması ve sigorta yapılması tavsiyesinde bulunduklarını söyledi.

Rembrandt'ın 1658 yılında yaptığı tahmin edilen gravürde, ünlü Flemenk yazı ustası Lieven Willemsz Van Coppenol resmediliyor.


(Cumhuriyet)



                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Hititya'nın Çocuk Kahramanları


"Harry Potter"da olduğu gibi "Türkiye'nin de artık kendine has çocuk kahramanları olacak" söylemiyle yola çıkan 'Hititya: Madalyonun Sırrı', Hitit uygarlığını temel alan bir kurgu dünyasında geçecek.

Alaz, Nehir ve Yaman...Gücünü ateş, su ve rüzgârdan alarak sihirleriyle kötü güçlerle savaşan bu karakterleri pek yakında tanıyacaksınız, çünkü şu sıralar Kapadokya bölgesinde peribacaları arasında fantastik bir çocuk filminin çekimlerine hazırlanılıyor.

“Harry Potter”da olduğu gibi “Türkiye’nin de artık kendine has çocuk kahramanları olacak” söylemiyle yola çıkan film, Hitit uygarlığını temel alan bir kurgu dünyasında geçecek.

Bütçesi 7 milyon dolar olan üç filmlik serinin ilki, “Hititya: Madalyonun Sırrı”nın tanıtımı için Nevşehir’in Göreme beldesinde peribacaları arasında kurulan setine konuk olduk.

İlk filmde Kapadokya bölgesinin yanı sıra İstanbul’un da mekân olarak kullanılacağı serinin devam filminin bir kısmı ise Mısır’da çekilecek.

Hititya adlı fantastik bir dünyada annelerini bulmaya çalışan üç kardeşin maceralarını konu edinen filmin yönetmeniliğini Alman Verena S. Freytag üstleniyor. Filmde, Serra Yılmaz, Gürkan Uygun, Avni Yalçın, Uğurkan Erez, Okan Yalabık, Mete Horozoğlu, Engin Akyürek gibi isimler de yer alacak. Filmin uygulamalı yapımcılığını da“Propaganda”, “Ulak”, “Öyle Bir Geçer Zaman ki”nin yapımcılığını yapan Cengiz Deveci gerçekleştirecek.

En son İtalya’da TV filmi “Binbir Gece Masalları”nda fantastik bir karakteri canlandıran Serra Yılmaz da Türkiye’nin çocuk filmlerine ihtiyacı olduğunu belirtiyor. Bu filmde de bilge kadını oynayacak olan Serra Yılmaz, “Bu tip filmlerin devamının gelmesi lazım. Eskiden İstanbul’da hafta sonları çocuk seansları olurdu. Türkiye’de çocuk tiyatrolarına ve çocuk sinemalarına çok ihtiyaç var” diyor.

Sette tatlı bir telaş içinde yakaladığımız filmin yönetmeni Verena S. Freytag ise filmde mimari, mekân, kumaş ve aksesuvarlarla Hitit atmosferini göreceğimizi söylüyor. Kendisinin şimdiden Kapadokya bölgesinin büyüsüne kapıldığını, bunun da filme yansıyacağını sözlerine ekliyor.

Filmde yılan-insan karışımı kötü bir karakteri canlandıran Gürkan Uygun da ilk defa fantastik türde bir filmde rol alacağını belirterek “Kapadokya zaten doğal bir film platosu gibi. Bizim hikâyemiz için çok uygun bir yapıya sahip. Burası, animasyonda işimizi oldukça kolaylaştıracak” diyor.

Ülkemizde şubat ayında gösterime girecek film, ayrıca Avrupa’nın pek çok şehrinde de gösterilecek.

Alaz, Nehir ve Yaman...

Türk ve Alman oyuncuları bir araya getiren serinin ilk filminin başrollerinde Almanya’nın Kıvanç Tatlıtuğ’u olarak tanıtılan Bruno Eyron ve “Öyle Bir Geçer Zaman ki” dizisinde ünlenen çocuk oyuncuEmir Berke Zincidi rol alacak.

Filmin yapımcılarından Berkan Zincidi Türkiye’de çocuk filmi ve dizisinin çok az olduğunu ve bu filmin yeni çocuk filmlerine de kapı açacağını vurgulayarak “Türkiye’nin de artık kendine has kahramanları olacak” diyor. Alaz karakterini canlandıran filmin çocuk yıldızı Emir Berke Zincidi ise gerçek hayatta sihir yapabilseydi kötüleri iyileştireceğini söylüyor. Filmin Harry Poter benzetmesine ise “Harry Potter’dan biraz daha güzel. Sinemada nasıl olacağını göreceğiz” diyor.

Bolca efekt ve animasyonun kullanılacağı filmin teknik ekibinde“Yüzüklerin Efendisi” ve “Harry Potter” filminin ekiplerinden kimselerin de olacağı belirtiliyor. 


(Cumhuriyet)



                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Mardin’de 1700 Yıllık Maske Bulundu



Mardin'in Dargeçit ilçesi yakınlarında inşaatı süren Ilısu Barajı havzasında Mardin Müze Müdürlüğü tarafından yapılan kazı çalışmalarında, M.S. 3'üncü yüzyılda Roma İmparatorluğu dönemine ait olduğu belirlenen iki adet demir ve bronz maske bulundu. Döneminde Mardin’e gelen tiyatro grubu tarafından oyunlarda kullanıldığı belirtilen maskelerin koruma altına alınarak, müzede sergileneceği bildirildi.

Batman'ın antik kenti Hasankeyf'i sular altında bırakacak olan Mardin'in Dargeçit ilçesi yakınlarında inşaatı süren Ilısu Barajı havzasında Mardin Müze Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan arkeolojik kazılarda, M.S. 3'üncü yüzyıldan kalma Roma imparatorluğu dönemine ait demir ve bronz maske ortaya çıkarıldı. Toprak altından çıkarılan maskeler, Mardin müzesi Restorasyon ve Konservasyon Laboratuvar'ında restore edilerek, koruma altına alındı.

Mardin Müze Müdürü Nihat Erdoğan ile birlikte ortaya çıkan maskeleri basına tanıtan Kültür ve Turizm Müdürü Davut Beliktay, Ilısu Barajı havzasında Mardin Müzesi ekipleri tarafında yapılan kazılarda toprağın altından ortaya çıkarılan maskelerin yapılan laboratuar analizleriyle maskelerin 3'üncü yüzyılda Roma İmparatorluğu dönemine ait olduğunun tespit edildiğini söyledi.

DÜNYANIN İLK TAPU SENEDİ VE OYUNCAK ARABA DA BULUNMUŞTU

Nusaybin ilçesi Gırnavaz köyünde yapılan kazılarda daha önce ilk tapu senedi olan bir tablet ve ardından ilk oyuncak araba çıktığını hatırlatan Kültür ve Turizm Müdürü Davut Beliktay, Mardin'in her yerinin tarihle dolu olduğunu, bunun da bölgedeki değerleri bilme, görme ve tanıma açısından çok önemli olduğunu ifade etti. Beliktay, "Şimdi de Ilısu barajında yapılan kazı çalışmalarında bin 700 yıllık maskeler çıktı. Maskeler restorasyonu bittikten sonra Mardin Müzesi'nde sergilenecek. Roma dönemindeki bu eser, o dönemde bu bölgede tiyatro olmadığı için gezici tiyatrolar buraya geliyordu. Bu maskelerin o döneme ait olduğu tahmin ediliyor. Bu da 3'üncü yüzyılda olan bir çalışma" dedi.

Bulunan maskelerin birinin bronz, diğerinin ise demirden yapıldığı Türkiye'de çok nadir bulunduğu belirtildi. 


(Demokrat Haber)



                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Hoşgörü Kentinde ‘Mozaik’ Zenginliği



Farklı dinlerin, kültürlerin bir arada barış içerisinde yaşadığı hoşgörü kenti, bu zenginliğini adeta taşlara da yansıtmış...

Çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapması nedeniyle tarihi güzelliklere sahip olan ve kazılan her toprak parçasından tarih fışkıran Hatay, mozaik eserlerin yapımında kullanılan taşlarıyla da adından söz ettiriyor. 

Farklı dinlerin, kültürlerin bir arada barış içerisinde yaşadığı hoşgörü kenti, bu zenginliğini adeta taşlara da yansıtmış. 

Amik Ovası'nın bereketli toprakları üzerine kurulu bulunan Hatay, bugüne kadar bulunmuş 250 farklı taş rengiyle mozaik sanatıyla ilgilenenlerin uğrak yerleri arasında bulunuyor. 

Mozaik sanatçısı Ahmet Bostancı, Roma döneminde önemli olan mozaik sanatının günümüzde sayıları her geçen gün artan ustalar tarafından yaşatılmaya çalışıldığını söyledi. 

Mozaik yapımında en önemli unsurun taş olduğunu ifade eden Bostancı, her taştan mozaik yapılamayacağını, bunların özel ve farklı renklerde olması gerektiğini kaydetti. 


(Demokrat Haber)



                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Erksan ve Teoman'ın Anısına



Büyük usta Metin Erksan ve sinema yolculuğunun başında hayatını kaybeden Seyfi Teoman’ın anısına Kuyu ve Tepenin Ardı Altın Portakal’da gösterilecek.

6 – 12 Ekim 2012 tarihlerinde düzenlenecek 49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde sinemamızın bu yılki iki acı kaybı Metin Erksan ve Seyfi Teoman anısına film gösterimleri yapılacak.

Seyfi Teoman, 16 Nisan 2012 akşamı 35. doğum gününde geçirdiği trafik kazasının ardından kaldırıldığı hastanede 8 Mayıs 2012 tarihinde hayata gözlerini yummuş; Metin Erksan 4 Ağustos 2012 tarihinde 83 yaşında vefat etmişti.

Metin Erksan’ın kült filmi “Kuyu” ve Seyfi Teoman’ın yapımcıları arasında yer aldığı, ilk filmi olmasına rağmen geleceğin ustaları arasında yerini alacak Emin Alper’in yönettiği “Tepenin Ardı”, 49. Altın Portakal’ın Özel Gösterimler bölümünde “Kaybettiklerimizin Anısına” başlığı altında sinemaseverlerle buluşturulacak.

“Susuz Yaz”, “Sevmek Zamanı”, “Acı Hayat” ve “Yılanların Öcü”yle birlikte, Erksan’ın olduğu gibi sinemamızın da başyapıtları arasında yer alan “Kuyu”nun yapımcısı bu yılın Altın Portakalı’nda yaşam boyu onur ödülüne değer görülen Necip Sarıcı. “Kuyu”, Sarıcı’nın katkılarıyla Altın Portakal’da gösterilecek.

“Kuyu” ve “Tepenin Ardı” 
24. Antalya Altın Portakal Film Festivali (1987) tarafından yaşam boyu onur ödülüyle ödüllendirilen Metin Erksan, “Kuyu”nun senaryosuna da imza atmıştı. Hayati Hamzaoğlu, Nil Göncü, Demir Karahan ve Aliye Rona gibi usta oyuncuların rol aldığı “Kuyu”, bir gazete haberinden uyarlama. Altın Koza Film Festivali’nde en iyi film ödülüne değer görülen filmde, kırsal kesimde yaşanan karşılıksız bir aşkın trajik sonu anlatılıyor.

Seyfi Teoman’ın yapımcıları arasında yer aldığı yönetmen Emin Alper’in ilk filmi olan “Tepenin Ardı” ise, 2012 yılında çok önemli ulusal ve uluslararası ödüllerin sahibi oldu. 18. Saraybosna Film Festivali’nde jüri özel ödülüne, 31.İstanbul Film Festivali’nde en iyi film, en iyi senaryo ve FIPRESCI ödüllerine değer görülen “Tepenin Ardı”, 62.Berlin Film Festivali’nden Caligari ödülü ile döndü.

“Tepenin Ardı”nda, emekli olduktan sonra babadan kalma arazisini işlemeye başlayan, küçük çapta hayvancılıkla da uğraşan birinin, komşusu yörüklerle yaşadığı sorunlar anlatılıyor. Western filmini andıran atmosferi ve mekan kullanımıyla gerilim dolu bir aile dramının işlendiği filmde, egemen erkek kültürü mercek altına alınıyor.


(Ntvmsnbc)



                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Nobel'in Favorisi Murakami


Bu yıl Nobel alma olasılığı en yüksek isim son kitabı '1Q84' Türkiye'de de yayımlanan Japon yazar Haruki Murakami.

Ekim ayında sahibi açıklanacak olan Nobel Edebiyat Ödülü'nü kimin alacağına dair tartışmalar başladı.

Her yıl Nobel bahislerinde öne çıkan Ladbrokes'a göre, bu yıl Nobel kazanma alma olasılığı en yüksek isim geçtiğimiz aylarda son kitabı "1Q84" Türkiye'de de yayımlanan Japon yazar Haruki Murakami.

Yazarın Nobel'i büyük ihtimalle alacağını öngören Ladbrokes, yazar için 1'e 10 bahis veriyor. Dolayısıyla yazarı Nobel'in favorisi olarak gösteriyor.

Geçen yıl ödülü alan İsveçli şair Tomas Tranströmer, 2'ye 9 vererek şirketin listesinin ikinci sırasındaydı.

Yine geçtiğimiz yılki bahis listesinde birinci sırada ise 1'e 4'le yıllardır Nobel alması gündemde olan Suriyeli şair Adonis vardı. Ancak bu yıl Adonis listede geriledi.

Koreli şair Ko Un ve Cezayirli yazar Ismail Kadare ile birlikte 1'e 14 oranında bahis veriyor.

Ladbrokes'un listesine yeni giren isimler ise Çinli yazar Mo Yan ve Hollandalı yazar Cees Nooteboom. İkisi de listeye iddialı bir şekilde, 1'e 12'yle girdiler.

Yıllardır Nobel alması gündemde olan diğer bir isim Bob Dylan ise bu yıl 1'e 33 veriyor. O kadar imkansız görünüyor ki Dylan'ın Nobel'i alması, bir sürpriz yaptığı takdirde onun için 1 yatıran 33 alacak.


(Ntvmsnbc)



                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

'900 Yıl Önce Arıtma Sistemi Kullanılmış'


Batman Üniversitesi Rektörü Uluçam, kazılarda Hasankeyf'in 12 bin yıl öncesinin tarihine ulaşıldığını ancak bu yıl yapılan kazının en önemli sonucunun, 12. yüzyılda Artuklu döneminde kullanılmış arıtma sistemi olduğunu bildirdi.

Prof. Dr. Abdusselam Uluçam, Hasankeyf'te bu yıl yürütülen kazıların sonuçlarını değerlendirdi.

Çalışmalarında Artuklu dönemine ait bir kanalizasyon sistemi ortaya çıkardıklarını anlatan Uluçam, Hasankeyf'teki Mardinike Külliyesi'nin kuzeyinde yapılan bir araştırmada su arıtma tesisleri ortaya çıkardıklarını belirterek ''Bu, Hasankeyf ve bölge kültür tarihi açısından çok önemli bir olay. Günümüzde bile Dicle kenarında meskun mahallerde tuvalet atıkları doğrudan Dicle Nehri'ne akıyor. Daha önceki Artuklu döneminde bir kanalizasyon sisteminin olduğu, atıkların Dicle Nehri'ne ulaşmadan önce, bu sistemin üçlü bir arıtma sisteminden sonra nehre verildiği bilimsel olarak ortaya kondu'' dedi.

Uluçam, bu seneki Hasankeyf kazılarının ortaya koyduğu en önemli değerin bu olduğunu vurgulayarak ''12. yüzyıl kültürünün günümüz kültüründen biraz daha ileri seviyede olduğunu ortaya koyan bir bulguydu bu. Medeniyet tarihi açısından övünülecek, takdir edilecek bir durumdur'' şeklinde konuştu.

12 Bin Yıl Öncesine Ait Hasankeyf'in Tarihine Ulaşıldı
Yapılan kazı çalışmalarıyla, Neolitik döneme, ilk insan yerleşiminden itibaren birtakım sonuçlara ulaşıldığı ve pek çok mezar buluntuları ortaya çıkarıldığı bilgisini veren Uluçam, tarih öncesindeki kültürlerin de ortaya çıktığını kaydetti.

Neolitik dönem buluntularına da değinen Uluçam, bu döneme ait bulunan eserler ve beslenme kültürü konusunda şunları söyledi:

''12 bin yıl öncesine ait Hasankeyf'in tarihine ulaştık. O dönemde seramik dediğimiz toprak kap yok, kaplar taş oyularak yapılıyor. Mezarlara konulan mezar sunuları var ki bu sunularda yiyecek giyecek parçaları, kapların içinde taştan oyulmuş armağanlar, birtakım dini sembol niteliğindeki insan yüzleri, taşa oyulmuş, sakal ve gözleri boyanmış maskeler gibi bazı eserler ortaya çıktı.

Yine o dönemde daha çok mercimeğin kullanıldığını, buğdayın ise çok az kullanıldığına ulaştık. Tilki, yaban domuzu, geyik gibi yabani hayvanların yenildiğini tespit ettik. Ondan sonra sırayla Demir Çağı dönemini milattan önce yüzyıldan itibaren şu an ki Hasankeyf'in yerleşim alanındaki yer ortaya çıkar. Yani Neolitik dönem olarak 12 bin yıl öncesi, ondan sonra antik dönem, ardından garnizon şehri olarak Roma var, Süryaniler ve hazreti Ömer döneminde İslamlaşma sonucunda İslam devletleri var.''

'Hasankeyf'te İlk Defa Büyük Selçuklu'nun İzlerine Rastlandı'
Ortaçağ arkeolojisine giren çalışmalarda, Hacı Ali Mescidi'ndeki kazıların sonucunda bu bölgenin aslında Artuklu dönemine ait bir köşkün üzerine, Hicri 735 yılında Hacı Ali tarafından bir mescit yaptırıldığı, sonra da mescidin etrafında bir zaviyenin geliştirildiği tespit edildi.

''Hasankeyf'te ilk defa Büyük Selçuklu'nun izlerine rastladık'' diyen Uluçam eskiden doğrudan Artukluların bilindiğine vurgu yaparak kazılar sonucunda Büyük Selçuklu Sultan Melikşah dönemine ait 1092 tarihli camiye ait benzer örnekler çıktığını belirterek, ''Artuklular, Eyyubiler, Karakoyunlu, Akkoyunlu ve Osmanlı dönemleri var. Yani biz bu kronolojik sıralamayı bilimsel olarak kültür varlıklarıyla kanıtlamış olduk. Daha önce Artuklu, Eyyubi biliniyordu ama biz bunun dışında İran Selçuklusu diye bilinen Büyük Selçuklu'nun da varlığını ortaya çıkardık. Bunun dışında Hasankeyf'in Roma'nın garnizon şehir dışında yerleşim alanı ortaya çıktı'' diye konuştu.

En Önemli Bulgular 4 Mimari Anıt ve Arıtma Tesisi
Kazı Başkanı Prof. Dr. Uluçam, sonuç olarak bu seneki kazı mevsiminde höyük başta olmak üzere Ortaçağ arkeoloji grubuna giren 4 alanda yaptıkları çalışmalarda 2 mescit, Artuklu Köşkü, Artuklu döneminde tesis edilip daha sonraki dönemlerde onarımlar geçiren bir kanalizasyon tertibatı ile hem içme suyu hem atık suların kullanıldığı iki ayrı sistem halinde arıtma sisteminin ortaya çıkarıldığını bildirdi.

Uluçam, önemli eserler dışında ayrıca içinde sikkeler, seramik örnekleri, değişik kapkacaklar, mezar taşları olan küçük buluntular olduğunu da sözlerine ekledi.


(Ntvmsnbc)



                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Karikatür Dünyasının Acı Kaybı

Karikatürist Cafer Zorlu, 'yaşlılığa bağlı nedenlerle' 86 yaşında hayatını kaybetti.

Türk mizah dünyasında önemli yapıtlara imza atan karikatürist Cafer Zorlu, 86 yaşında hayatını kaybetti. Zorlu, yaşlılığa bağlı nedenlerle Küçükçekmece Cennet Mahallesi'ndeki evinde vefat etti. 

CAFER ZORLU KİMDİR? 

Zorlu, 1926 yılında İnegöl'de doğdu. İlk eseri 1957'de Dolmuş Dergisi'nde yayımlanan Zorlu, daha sonra Taş Karikatür Dergisi'nde karikatür çizmeye başladı. Akbaba Dergisi, Tercüman, Hürriyet, Milliyet gazetelerinde spor konulu karikatürler çizen Zorlu, Türkiye Gazeteciler Derneği ve Türkiye Spor Yazarları Derneği ödüllerini bir çok kez kazandı. Zorlu'nun meslek hayatı boyunca çizdiği seçilmiş karikatürleri dört ayrı kitapta toplandı.


(Radikal)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder