8 Temmuz 2012 Pazar

GÖZE ÇARPANLAR...

-SİLAHLARA 47 FARKLI VEDA YAZDI
-MARQUEZ ARTIK HATIRLAYAMIYOR
-FİLM ARASI DERGİSİ 3 YAŞINDA
                                                                                                                                                                                                                           

SİLAHLARA 47 FARKLI VEDA YAZDI

Ernest Hemigway’in 1929 tarihli başyapıtı ‘‘Silahlara Veda’’ için 47 alternatif son yazdığı öğrenildi.
Nobel ödüllü Amerikalı Yazar Ernest Hemingway’in ünlü eseri ‘Silahlara Veda’, son halini almadan yazılan 47 farklı son ile birlikte gelecek hafta Scribner Yayınevi tarafından yapılacak baskıyla ABD’deki raflarda yerini alacak.

Hemingway 1958 yılında, intihar etmeden 2 yıl önce, The Paris Review’a yaptığı açıklamada I. Dünya Savaşı’nı konu alan bu yarı-otobiyografik romanın sonunu “Tam anlamıyla ikna olana kadar 39 defa” yeniden yazdığını belirtti.

New York Times’ın haberine göre yeni baskıda bahsedilen alternatif sonların tamamı ve kitaptaki bazı bölümlerin ve paragrafların ilk taslakları da yer alacak.

Yazarın torunu Seán Hemingway’in John F. Kennedy Presidential Library and Museum’da yaptığı araştırmalar sonucu toplam 47 farklı son olduğu ortaya çıktı. Bunun yanı sıra kitapta alternatif kitap isimleri de yer alıyor. Listeye göre yazar, orijinal isimden önce (A Farewell To Arms) ‘Love in War’, ‘World Enough and Time’, ‘Every Night and All’, ‘Of Wounds and Other Cause’ ve ‘The Enchantment’ gibi isimler düşünmüş. Kitaba ismini 16. yüzyıl şairlerinden George Peele’in Kraliçe Elizabeth’e yazdığı şiir vermişti.


(Evrensel)

                                                                                                                                                                                                                           

MARQUEZ ARTIK HATIRLAYAMIYOR

Kolombiyalı yazar Gabriel Garcia Marquez’in bir süredir demansa hastalığına yakalandığı öğrenildi. BBC’nin verdiği habere göre, 1982 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi yazarın erkek kardeşi Jaime Garcia Marquez, Cartagena kentinde ders verdiği öğrencilerine, 85 yaşında olan Marquez’in kendisini sık sık telefonla arayarak çok basit soruları tekrar tekrar sorduğunu söyledi.

Marquez’in yazmayı tümüyle bıraktığını söyleyen Jaime Garcia Marquez, “Bellek sorunu var. Bazen onu kaybetmekte olduğumu hissediyor ve ağlıyorum” dedi. Bu konuyu açıklayan ilk aile üyesi olduğu belirtilen Jaime Garcia Marquez, “Fiziksel olarak gayet iyi; her zamanki şakacılığı ve neşesinden bir şey kaybetmiş değil. Ama uzun süredir demans yaşıyor” dedi ve bu hastalığın ailede eskiden beri var olduğunu vurguladı.

Gabriel Garcia Marquez’in 1967 yılında yayımlanan ve büyülü gerçekçilik akımının başyapıtı olarak kabul edilen “Yüzyıllık Yalnızlık” adlı romanının da “bunak” büyükbabaya bakmakta zorluk çeken bir ailenin öyküsüyle başladığı biliniyor. “Yüzyıllık Yalnızlık”, 30’dan fazla dile çevrilmiş ve 30 milyondan fazla satmıştı.
Uzun süredir Meksika’da yaşayan Marquez, 1999 yılında da lenf kanserine yakalanmıştı ve uzun süredir tedavi görüyordu.


(Evrensel)

                                                                                                                                                                                                                           


FİLM ARASI DERGİSİ 3 YAŞINDA!

Yayımladığı özel röportaj ve dosyalarla gündeme damgasını vuran Film Arası, Eylül ayında çok sayıda yenilik ve sürprizle yeni yayın dönemine girecek.

Temmuz 2010 yılında yayın hayatına başlayan Film Arası Sinema Dergisi, üçüncü yılına giriyor. Yayımladığı özel röportaj ve dosyalarla gündeme damgasını vuran Film Arası, Eylül ayında çok sayıda yenilik ve sürprizle yeni yayın dönemine girecek.

Temmuz 2010’da yayın hayatına merhaba diyen Film Arası Sinema Dergisi, bu ay piyasaya çıkacak 24. sayısı ile 2. yaşını tamamlıyor. Yerli sinema eksenli yayın yapan ve 12 kişilik bir ekip tarafından hazırlanan Film Arası Dergisi, bugüne kadar yayımladığı özel röportaj ve dosyalarla sinema gündemine damgasını vurdu. Dosyalarıyla da adından sıkça söz ettiren dergi, Temmuz/Ağustos olarak çıkacak son sayısının ardından, Eylül ayında çok sayıda yenilik ve sürprizle yeni yayın dönemine girecek. 

FARKLI RENKLERDEN OLUŞAN ‘FARKLI BİR DERGİ’ 

Film Arası Dergisi Yayın Yönetmeni Suat Köçer, iki yıllık süre zarfında, sinema yayıncılığında önemli mesafe kat ettiklerini söyledi. Film Arası’nın ‘piyasa’ algısından ziyade, sinemanın temel değerlerine yönelik bir içerikle hazırlanmaya çalışıldığını belirten Köçer, dergide yayımlanan yazılar, yapılan röportaj ve dosyaların bu anlayış doğrultusunda harmanlandığını vurguladı. Köçer, şunları söyledi: 

‘Sinema yayıncılığında samimiyete dayalı nitelikli bir muhteva ve özgün bir bakış açısı geliştirmeye çalışıyoruz. Sinemaya ve ülkemiz sinema sektörüne dair düşüncelerimiz, gidişata yönelik eleştirilerimiz var. Film Arası Dergisi bu yönüyle sinemanın özgür biçimde konuşulduğu, sektöre ait sorun ve gelişmelerin konunun taraflarınca tartışıldığı verimli bir sinema platformu olmayı başardı. Farklı fraksiyonlardan, renklerden çok sayıda genç kalem ile ülkemizin tanınmış yönetmen ve sinema yazarları Film Arası’nda sinemayı konuşuyor, tartışıyor. En büyük arzumuz bu topraklara ait bir sinema anlayışının gelişerek sinemamızın vazgeçilmez bir unsuru haline gelmesi. Arkamızda bir yayın grubu veya sermaye gücü yok ama yanımızda sinema sevdalısı gençlerden oluşan kocaman bir ordu ve her sayımızda artan nitelikli bir okur kitlemiz var. Film Arası Dergisi, ‘sinema izlenir ama okunmaz’ önyargısını büyük ölçüde kıran sıkı bir ekip. Zorlukları da bu ekip ruhuyla aşıyor. Film Arası bu nedenle kamuoyunda büyük ilgi görüyor.’

FİLM ARASI YENİ DÖNEMDE DAHA ETKİN OLACAK

Film Arası Dergisi’nin Eylül ayında yeni yayın dönemine gireceğini belirten Suat Köçer, daha etkili bir yayın amacıyla yeni dönem için birçok yenilik hazırladıklarını söyledi. Okurlara bazı sürprizlerinin olduğunu da hatırlatan Köçer, Eylül ayında düzenleyecekleri bir geceyle üçüncü yılı okurlarıyla birlikte kutlayacaklarının haberini verdi. Gecede Film Arası’nın yeni dönem yol haritasına dair ayrıntılar da paylaşılacak. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder