7 Temmuz 2012 Cumartesi

GÖZE ÇARPANLAR...

AKP: 'DEVLETİN SANAT KURUMLARI ÖMRÜNÜ TAMAMLADI'

Devletin işveren konumundan çıkartılması gerektiği belirtilen raporda "Devlete bağlı sanat kurumları ömrünü tamamladığını açıkça göstermektedir" ifadelerine yer veriliyor.

Cumhuriyet Gazetesi'nden Selda Güneysu'nun haberine göre; AKP, Devlet Tiyatroları (DT) ile Şehir Tiyatroları’nın özelleştirilmesine ilişkin raporunda, devletin “işveren” konumundan çıkartılarak özel tiyatroları desteklemesi görüşüne yer veriliyor. Rapordaki değerlendirmelerin, tiyatroların özelleştirilmesine ilişkin hazırlanan yasa taslağıyla örtüşmesi de dikkat çekiyor.

AKP’nin tiyatrolara ilişkin hazırladığı raporda öne çıkan değerlendirmelerden bazıları şöyle:

-Tiyatro tartışmalarının içinde “özgürlük kavramı” vardır. Tiyatro sanatında özgürlük, halkı, halkın değerlerini küçük düşürme hakkını içermez. Tiyatronun seyircisi Türkiye halkının tamamıdır.

-Bugün gelinen noktada devlete bağlı kurumlar eliyle sanat etkinliği gerçekleştirmek; ihtiyaçtan fazla sanatçı istihdamı, memur sanatçıların randıman eksikliği, rekabete açık olamamak, bürokratik hantallık, çağdaş sanatsal gelişmeleri takip edememek gibi sebepler dolayısıyla son derece pahalı ve verimsiz bir hal almıştır.

-Dünyanın pek çok gelişmiş ülkesinde sorun, devletin sanat kurumları açmak yerine özel sanat kurumlarını desteklemesi suretiyle çözülmektedir.

-Ülkemizde Kültür ve Turizm Bakanlığı eliyle belli ölçülerde destek sağlanan sinema sektörü ve özel tiyatrolar, aldıkları maddi yardımın çok üstünde sanatsal faaliyetlerin üretilmesine ve topluma sunulmasına vesile olmaktadır. Örneğin; DT Genel Müdürlüğü’nün 2011 yılı bütçesi yaklaşık 140 milyon liradır ve 2011 yılı itibarıyla sahneleme sayısı yaklaşık 5800’dür. Aynı yıl itibarıyla devlet tarafından 162 özel tiyatroya 3.5 milyon lira destek verilmiştir. Destek alan bir özel tiyatronun sezon boyunca 25 temsil vermesi gerektiğinden yaklaşık 4000 temsile destek verilmiş olunmaktadır.

-Özel tiyatroların temsillerinin yarısının yapılmadığı, yarısının da istenen kalitede olmadığı farz edilse dahi, geriye kalan 1000 temsil için devletin kasasından 3.5 milyon lira çıktığı sonucuyla karşılaşılır. Diğer taraftan 5000 temsil için DT’ye 140 milyon lira harcanmaktadır.

-Devlet bünyesindeki sanat kurumlarıyla millet arasındaki kültürel ve sanatsal bağ son derece zayıftır.

-Devlete bağlı sanat kurumları ömrünü tamamladığını açıkça göstermektedir. Devletin sanatın işvereni konumundan bir an önce çıkması gerekir.


(BirGün)

                                                                                                                                                                    


FAULKNER'IN RÜYASI


Faulkner'ın Ses ve Öfke kitabını okuyan herkes bir noktadan sonra olayları takip etmekte zorlanmıştır -özellikle de Benjy'nin bölümünde. Düşündükçe irkiliyoruz ve gözlerimizin acıdığını hissediyoruz. Faulkner da bunun farkındaymış elbette. Nobel ödüllü yazar, okurlarına yardımcı olmak için kronolojiyi tarif eden bir renk skalası yapmaya koyulmuş. Ancak ne yazık ki ömrü renkli baskıları görmeye vefa etmemiş. Bugün ölümünün 50. yılı olan yazarın Ses ve Öfke kitabı, tam da kendisinin arzu ettiği gibi kronolojik olarak renklendirilmiş ve satışa sunulmuş. Bu kitaptan kareler aşağıda: 








(Sabit Fikir)

                                                                                                                                                                    

CARAVAGGİO'NUN 100 KAYIP ESERİ BULUNDU

İtalyan sanat tarihçileri Rönesans dönemi ressamlarından Caravaggio’nun henüz ortaya çıkmamış ve bilinmeyen ortalama 100 adet skeç ve resminin bulunduğunu açıkladı. Eserlerin değerinin 700 milyon euro civarında olduğu belirtiliyor. 

İtalyan medyasına göre, eskizlerin sanatçının öğrencilik yaptığı dönemlere ait olduğu düşünülüyor. Sanat tarihçisi olan Maurizio Bernardelli Curuz ve Adriana Conconi Fedrigolli Amazon’da yayımladıkları kitaplarında ressamın önceki çalışmalarını detaylı olarak incelemişlerdi. Yapılan araştırmalar, sanatçının eserlerinin çoğunluğunu skeçlerin oluşturduğunu söylüyor; ancak aralarında çok sayıda resim de bulunuyor. Bu eserlerin çoğu üslubu abartılı bir sanatçı olarak bilinen Simone Peterzano’nun Milano’daki arşivinde bulundu. 

Peterzano’nun arşivindeki eserlerde, vücut eskizlerinden dini temalı tablolara kadar farklı tarzda resimler yer alıyor. Gerçek adı Michelangelo Merisi olan Caravaggio 1584 ile 1588 yılları arasında Peterzano ile çalışmıştı ve gençliğinden olan hiçbir resmin sağ kalmadığına inanılıyordu. 

Milano Belediyesi ise yaptığı açıklamada eserler hakkında çok dikkatli olunması gerektiğini ifade etti. Basın sözcüsü Elena Conenna, AFP Ajansı’na şunları söyledi: “Çizimler zaten arşivlerde bulunuyordu; ancak bunların Caravaggio’yla bağlantılı olduğunu hiç düşünmedik. Eskizlerin sanatçıya ait olduğunu teyit etmek isteriz; ama tüm olanlar çok tuhaf.”


(Radikal)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder